Cor Honkoop (links), algemeen directeur van de Texelse Bierbrouwij, tijdens een onderonsje met onder andere collega-bierbrouwers en bierkenners tijdens de presentatie van "Int Texel gebrouwen".
Cor Honkoop (links), algemeen directeur van de Texelse Bierbrouwij, tijdens een onderonsje met onder andere collega-bierbrouwers en bierkenners tijdens de presentatie van "Int Texel gebrouwen". Foto: Gerard Timmerman

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Texelse Bierbrouwerij brouwt historisch abdijbier

Algemeen

Oude tijden herleven. De Texelse Bierbrouwerij gaat abdijbier brouwen volgens een oud middeleeuws recept, opgedoken tijdens onderzoek naar de geschiedenis van zeven eeuwen bier- en brouwgeschiedenis op Texel.

Cor Honkoop, algemeen directeur van de Texelse Bierbrouwerij, maakte het nieuws bekend tijdens de presentatie van het boek “Int Texel gebrouwen” van Lodewijk Dros dat dinsdag met deze krant is verspreid. 

Bier naar historische recept, zoals monniken op Texel dat ooit moeten hebben gebrouwen. Tweemaal hebben kloosterlingen op Texel gezeten. Eerst augustijner monniken uit Ludingakerke, later nonnen in hun begijnenconvent. De kloosterlingen arriveerden rond 1250 op het eiland. Op Texel werd al vroeg gerst geteeld, volgens verpachtingslijsten betaalden de boeren hun pacht in “abstgerst”.

De kloosterlingen brouwden hun bier volgens het recept van hun moederklooster, de welvarende Ludinga-abdij ten oosten van Harlingen. 

Het recept dook zes eeuwen later op in het stadsarchief van Brugge tijdens onderzoek van Hans Mol van de Fryske Akademy. Daarin staan de verhoudingen van de ingrediënten die de brouwmonnik van Ludinga aanhield. Bierhistoricus Leendert Alberts analyseerde dit abdijbier. Het heeft een stamwortelgehalte van 6,7 en bevat slecht 2 procent alcohol. 

Dros veronderstelt dat het tafelbier van de Ludenkerkester monniken ongetwijfeld gruitbier was. Later maakten ze hopbier of ze wisselden het af met het vertrouwde gruit. 

Hoe het smaakte valt alleen bij benadering te zeggen. Hobbybrouwer Wim Keijser brouwde het middeleeuwse bier op basis van het oude recept en op Texel beschikbare planten. Smaakrapport: een frisse, zilte toets, dropping fruitsmaak (venkel), hooit en zomers door het geroosterde stro. Lekker doordringbaar, zonder bittertje van hop. De afdronk is dankzij de haver van fluweel.

Veelbelovend dus, het brouwteam van de Texelse Bierbrouwerij is vol enthousiasme met het recept aan de slag gegaan en gooit daarbij ook een dosis creativiteit in de strijd. Met als uitdaging een zo’n lekker mogelijk Texels bier naar historische recept te maken, al zal dat mogelijk een iets hoger percentage alcohol bevatten dan dat van de monniken destijds. De tijden zijn veranderd.

Bedoeling dat Texel er op korte termijn kennis mee kan maken. 

Afbeelding: Vlnr: Ludingakerker kloosterlingen; ‘Monnik tapt bier uit een vat’: Spotprent van Jacob Gole; Zegel van abt van Ludingakerke; Middeleeuwse brouwerij.  Uit: “Int Texel gebrouwen”. 

Bron: Collectie Rijksmuseum Amsterdam

Vlnr: Arco Garritsen en Jan Jacob Rab van de Zestig van Texel met in hun midden Jaap Witte.
Jaap Witte wint Schapenroosterbokaal en Lopertje Sport 2 uur geleden
De hoogwerker is paraat in de Molenstraat voor controle van de schoorsteen.
Brandweer in actie na brandmelding Algemeen 18 uur geleden
Fien Quartel, Jari Ellen en Jef Mets op het hoofdveld van SV De Koog.
"Zonder jeugd, geen ziel" Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Portrettekenaars exposeren Cultuur gisteren
Afbeelding
Past je bouwplan binnen de regels? Algemeen gisteren
Iriserende wolken.
De Lezersfoto - Iriserende wolken Algemeen 28 apr, 08:00 4
Afbeelding
Eigenwijs biertje bij Jumbo Texel Algemeen 27 apr, 16:00 6
Afbeelding
Binnenlocatie in nieuwe 'Terug in de tijd' Algemeen 27 apr, 12:30 6