Fien Quartel, Jari Ellen en Jef Mets op het hoofdveld van SV De Koog.
Fien Quartel, Jari Ellen en Jef Mets op het hoofdveld van SV De Koog. Foto:Job Schepers

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

“Zonder jeugd, geen ziel”

Algemeen

“Met beiden een verleden bij S.V. De Koog vinden we heel belangrijk dat onze kinderen daar ook kunnen voetballen. Daarom willen we de jeugdelftallen van onze club nieuw leven inblazen. Om potentiële voetballers net zo enthousiast te maken als wijzelf, houden we op woensdag 1 mei een voetbalinstuif op de velden aan de Boodtlaan.”

‘Dit is de mooiste club van Texel. Wij zouden het leuk vinden als onze kinderen ook bij deze club mogen voetballen’

Aan het woord Lucie Burgman. Deze rasechte Koger zet zich al jaren in voor de leefbaarheid van het dorp. Ze zag dan ook met lede ogen aan dat het jeugdvoetbal verdween. “Koger kinderen horen in De Koog te voetballen, niet in Den Burg. Wij geloven in de levensvatbaarheid van jeugdteams en André Schoo van het bestuur zegt ook dat zij uiteindelijk de levensader van de club zijn. Je kunt wel een eerste elftal hebben, maar dat stopt als er geen jeugd bij komt. Wij gaan ervoor.” André is uiteraard aanwezig en stelt: “Een club zonder jeugd, is een club zonder ziel.”

Samen met dorpsgenoot Joris Ellen brachten ze het idee in bij het bestuur, dat direct enthousiast was. “Ze omarmden het. Niet alleen de dorpsjeugd is welkom hoor. Ook de jeugd uit de omliggende polders”, stelt Joris. Lucie vult aan: “Of de andere dorpen waar nu geen jeugdteams zijn.”

Met hulp van Peter Zijm en André Schoo tuigden ze het Voetbalinstuif op dat uit twee delen bestaat. Om 13:30 uur zijn jongens en meiden van vier tot en met acht jaar aan de beurt, om 15:00 uur de jeugd van 9 tot en met 15 jaar. De reacties uit het dorp zijn veelbelovend, iedereen lijkt hetzelfde plan te hebben: jeugdteams voor nu, voor een gezonde vereniging in de toekomst. “Niets ten koste van Texel’94, maar wij willen ervoor zorgen dat De Koog weer een eigen jeugd heeft. Dit is de mooiste club van Texel. Wij zouden het leuk vinden als onze kinderen ook bij deze club mogen voetballen en hier herinneringen mogen maken”, stelt Lucie. 

In het recente verleden deden Cor en Karin de Boer een succesvolle poging om het jeugdvoetbal in de badplaats nieuw leven in te blazen. In 2020 kwam hier door corona een onverwacht einde aan. 

Verhinderd

Wie 1 mei niet kan en toch graag wil voetballen, hoeft zich absoluut geen zorgen te maken. Zij kunnen mailen naar svdekoogjeugd@gmail.com. “Voor alle leeftijden boven de mini’s/F-pupillen, weten we niet of er voldoende aanwas zal zijn, maar maak dit kenbaar via het inschrijfformulier (wat ze krijgen tijdens de instuif) of via bovenstaand e-mailadres. Daaruit kunnen wij inventariseren of het haalbaar is meer jeugdteams op te zetten”, stelt Joris. 

Retro-tenues

Speciaal voor de foto zijn de Koger sterren van de toekomst opgetrommeld. André heeft de tenues van weleer uit de mottenballen weten te vissen en Fien Quartel, Jari Ellen en Jef Mets dragen ze met trots. Terwijl Lucie en Joris enthousiast vertellen over hun ambties, zijn de kinderen in hun tenues over het veld aan het razen, dat sinds tijden eindelijk weer bespeelbaar is. En er is meer hoop, ook de jongste van Lucie en haar vriend Richard Quartel, de driejarige Duuk, huppelt er enthousiast achteraan. 

Als het gesprek er bijna op zit, blijkt dat het met de doelgerichtheid van de aanstormende jeugd wel goed zit. Fien komt binnen met het bericht dat de robotgrasmaaier is uitgevallen. Nadere inspectie leert dat ze met een bal de noodstop hebben weten te raken. Hoewel dit soort acties mogelijk voor grijze haren zullen zorgen bij de penningmeester van de club, zal de trainer dit soort preciesie alleen maar van harte toejuichen. De penningmeester kan verder rustig ademhalen, de grasmaaier doet het nog uitstekend.

Het bovenstaande artikel heeft u gratis kunnen lezen. Dagelijks zijn onze acht redacteuren aan het werk om het nieuws en de achtergronden op Texel te verslaan. Wilt u alle artikelen kunnen lezen en de lokale journalistiek steunen, neem dan een abonnement. Dit kan al vanaf €7,10 per maand. Klik hier om ook abonnee te worden. Bent u al abonnee, maar nog niet digitaal? Neem contact met ons op voor informatie over de mogelijkheden om de krant online te kunnen lezen. U heeft dan direct toegang tot alle ‘EXTRA’ artikelen op onze website. Mail hiervoor naar abonnementen@texelsecourant.nl.

Hulp voor de verstrikt geraakte zeehond.
KNRM en Ecomare in actie voor zeehond Algemeen 15 uur geleden 2
Texelstroom bij de fuiken.
De Lezersfoto - Boot bij fuik NIOZ Algemeen 18 uur geleden
De IJzeren Kaap in het poollicht.
Noorderlicht boven Texel Algemeen 11 mei, 19:00
Afbeelding
Waar, wat en wanneer op Schilderend Algemeen 11 mei, 12:30 1
Afbeelding
Kom in beweging voor het goede doel Algemeen 11 mei, 10:30
Torenvalk.
De Lezersfoto - Vogels kijken Algemeen 11 mei, 08:00
Tribune van de TXL sporthal in Den Burg.
Texel Futsal treft Heracles in nacompetitie Sport 10 mei, 14:00
Drie vogelaars op pad tijdens het Wadden Vogelfestival.
Op zoek naar vogels bij Wadden Vogelfestival Algemeen 10 mei, 11:00 1