Roemer is regelmatig op Texel, zoals hier bij de Meierblis in 2014.
Roemer is regelmatig op Texel, zoals hier bij de Meierblis in 2014. Foto: archief Texelse Courant.

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Emile Roemer houdt Rede van Texel

Algemeen

In navolging van redenaars als de voormalige Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (2013), burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb (2015) en oud-politicus Boris van der Ham (2017), zal Emile Roemer op 22 juni de Rede van Texel uitspreken in het Zeemanskerkje in Oudeschild. Emile Roemer is voormalig fractievoorzitter en Tweede Kamerlid van de SP en momenteel de eerste SP-burgemeester van Nederland (waarnemend burgemeester van Heerlen).

De Rede van Texel

Als Tweede Kamerlid hield Roemer zich inhoudelijk bezig met verkeer en vervoer. Zijn maidenspeech ging over de binnenvaartwet. Dit levert een mooie brug op naar de lezing die hij op Texel houdt tijdens De Rede van Texel. In De Gouden Eeuw was de zogenaamde "Reede van Texel" de slagader van het varend verkeer in Nederland en de drukste ankerplaats ter wereld. De lezing die naar deze plek is vernoemd, wordt gehouden in het Zeemanskerkje in Oudeschild. Tijdens de Rede van Texel spreekt een gerenommeerde Nederlander zich uit over een onderwerp dat voor de hele Nederlandse samenleving van belang is. "Texel is immers Nederland in het klein en daarom een goede uitvalsbasis voor interessante gedachten.", aldus de organisatie. Emile Roemer is bekend als politicus, maar in zijn vrije tijd geniet hij graag van de natuur op Texel. Roemer: "Wij zijn al 24 jaar verknocht aan Texel. Ieder voorjaar komen we een week naar Texel en in de zomer ook wel eens een keer."

Over Emile Roemer

Emile Roemer kwam uit een gezin van vijf kinderen. Na de basisschool ging Roemer naar de mavo, daarna naar de havo en tot slot naar de pabo. Na de pabo is hij gaan werken als leraar op basisschool 't Schrijverke in Beuningen. Hij werkte daar van 1986 tot en met 1992. Daarna ging hij werken bij basisschool De Peppels in Boxmeer. Al tijdens zijn studie werd Emile Roemer lid van de SP. Hij werd voorzitter van de afdeling in Boxmeer van de SP en bleef dit tot 2007. In 1994 werd hij lid van de gemeenteraad van Boxmeer waar hij van 2002 tot 2006 wethouder was. Sinds 2006 is Emile Roemer lid van de Tweede Kamer. Na zijn maidenspeech over de binnenvaartwet, ging Roemer zich bezig houden in de kamer met verkeer en vervoer. Van 2010 tot en met 2017 was Roemer lijsttrekker en fractievoorzitter van de SP.

Op 13 december 2017 maakte Roemer bekent dat hij per januari 2018 stopt als partijleider en Tweede Kamerlid. Hij is opgevolgd door Lilian Marijnissen. Na zijn jaren in de Tweede Kamer werd hij waarnemend burgemeester van Heerlen, de eerste SP-burgemeester van Nederland.

Kaarten zijn verkrijgbaar via de VVV en de website van de VVV.

Schetsontwerp van het kunstwerk in het Thijssehuis.
Zoeken naar kleuren kunstwerk Thijssehuis Algemeen 12 uur geleden 12
Vlnr: Arco Garritsen en Jan Jacob Rab van de Zestig van Texel met in hun midden Jaap Witte.
Jaap Witte wint Schapenroosterbokaal en Lopertje Sport 16 uur geleden 2
De hoogwerker is paraat in de Molenstraat voor controle van de schoorsteen.
Brandweer in actie na brandmelding Algemeen 28 apr, 17:55
Fien Quartel, Jari Ellen en Jef Mets op het hoofdveld van SV De Koog.
"Zonder jeugd, geen ziel" Algemeen 28 apr, 14:13
Afbeelding
Portrettekenaars exposeren Cultuur 28 apr, 12:00
Afbeelding
Past je bouwplan binnen de regels? Algemeen 28 apr, 10:30
Iriserende wolken.
De Lezersfoto - Iriserende wolken Algemeen 28 apr, 08:00 4
Afbeelding
Eigenwijs biertje bij Jumbo Texel Algemeen 27 apr, 16:00 6