Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Stichting Texels Museum

Stichting Texels Museum omvat Ecomare, Museum Kaap Skil, Vuurtoren Texel en Oudheidkamer Texel

Zeepaardjes teruggebracht naar zee

Algemeen

Vijf kortsnuitzeepaardjes die in het Zeeaquarium van Ecomare hebben overwinterd, zijn vandaag teruggebracht naar zee. De visjes waren afgelopen winter onderkoeld aangespoeld op het strand en naar Ecomare gebracht. Nu de temperatuur van het zeewater weer voldoende gestegen is, konden ze terug naar hun natuurlijke habitat. De Texelse duikers Reinier Nauta en Boukje Heidstra brachten ze naar een wierveld in de Noordzee.

Het kortsnuitzeepaardje is de zeepaardjessoort die het meeste voorkomt in de Noordzee. In de winter trekken ze zich normaal gesproken terug in diepere, minder koude delen van de Noordzee. Als ze daar te laat mee zijn of bij een storm op drift raken en in water van minder dan 9 graden terechtkomen, raken ze onderkoeld. De op het strand gevonden zeepaardjes hadden geluk: mensen zagen dat ze nog leefden en brachten ze in een zakje zeewater naar Ecomare. Ecomare en Diergaarde Blijdorp hebben als enige twee aquaria van ons land een ontheffing voor het opvangen van zeepaardjes.

Onder ruime belangstelling gaven de dierverzorgers van Ecomare de zeepaardjes in een bak met gaatjes over aan de duikers. In het wierveld op zo’n vijf meter diepte openden zij het deksel. In alle rust kwamen de visjes tevoorschijn. Zeepaardjes zijn geen krachtige zwemmers en houden zich graag vast met hun staart. Vandaar de keuze om ze naar een wierveld te brengen: ze konden zich meteen vastgrijpen.

Het vrijlaten werd vastgelegd door twee filmploegen en een radioverslaggever. Vanavond zal het RTL-nieuwsprogramma EditieNL een item wijden aan de zeepaardjes en morgen komt het in het Jeugdjournaal. Tussen 17 en 18 uur is vanavond een audioverslag te horen in het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co. Voor de twee duikers was het al de derde keer dat ze zeepaardjes die bij Ecomare hebben overwinterd terug naar zee brachten. Toch blijft het een bijzondere gebeurtenis!

Een filmpje van het vrijlaten is hier te zien.

Boy Schuiling, Martin Zeeman en Arwin Touw proosten op de TX10 op Smaakmakers Oudeschild Texel.
Culinaire wandeling Smaakmakers Oudeschild Texel Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Waar is dit maanlandschap? Algemeen 12 uur geleden 12
Of je een vergunning nodig hebt of een melding moet doen, kun je zien in het nieuwe digitale omgevingsloket.
Eén digitaal loket met alle informatie Algemeen 14 uur geleden
Avondzon.
De Lezersfoto - Avondzon Algemeen 16 uur geleden
De UK58 die 68 jaar geleden op zee bleef.
Urker kotter na 58 jaar mogelijk teruggevonden Algemeen 12 apr, 18:30
Afbeelding
Technisch medewerker gezocht bij Dennenoord 12 apr, 14:00
Back to Black is een ode aan één van de meest iconische muzieksterren van de 21e eeuw.
Invasie en Amy Winehouse in bios Algemeen 12 apr, 12:30
De prijswinnaar van NH Nieuws.
NH wint prijs met journalistiek project op Texel Algemeen 12 apr, 10:30