Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Stichting Texels Museum

Stichting Texels Museum omvat Ecomare, Museum Kaap Skil, Vuurtoren Texel en Oudheidkamer Texel

Zeepaardjes teruggebracht naar zee

Algemeen

Vijf kortsnuitzeepaardjes die in het Zeeaquarium van Ecomare hebben overwinterd, zijn vandaag teruggebracht naar zee. De visjes waren afgelopen winter onderkoeld aangespoeld op het strand en naar Ecomare gebracht. Nu de temperatuur van het zeewater weer voldoende gestegen is, konden ze terug naar hun natuurlijke habitat. De Texelse duikers Reinier Nauta en Boukje Heidstra brachten ze naar een wierveld in de Noordzee.

Het kortsnuitzeepaardje is de zeepaardjessoort die het meeste voorkomt in de Noordzee. In de winter trekken ze zich normaal gesproken terug in diepere, minder koude delen van de Noordzee. Als ze daar te laat mee zijn of bij een storm op drift raken en in water van minder dan 9 graden terechtkomen, raken ze onderkoeld. De op het strand gevonden zeepaardjes hadden geluk: mensen zagen dat ze nog leefden en brachten ze in een zakje zeewater naar Ecomare. Ecomare en Diergaarde Blijdorp hebben als enige twee aquaria van ons land een ontheffing voor het opvangen van zeepaardjes.

Onder ruime belangstelling gaven de dierverzorgers van Ecomare de zeepaardjes in een bak met gaatjes over aan de duikers. In het wierveld op zo’n vijf meter diepte openden zij het deksel. In alle rust kwamen de visjes tevoorschijn. Zeepaardjes zijn geen krachtige zwemmers en houden zich graag vast met hun staart. Vandaar de keuze om ze naar een wierveld te brengen: ze konden zich meteen vastgrijpen.

Het vrijlaten werd vastgelegd door twee filmploegen en een radioverslaggever. Vanavond zal het RTL-nieuwsprogramma EditieNL een item wijden aan de zeepaardjes en morgen komt het in het Jeugdjournaal. Tussen 17 en 18 uur is vanavond een audioverslag te horen in het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co. Voor de twee duikers was het al de derde keer dat ze zeepaardjes die bij Ecomare hebben overwinterd terug naar zee brachten. Toch blijft het een bijzondere gebeurtenis!

Een filmpje van het vrijlaten is hier te zien.

Paaseieren zoeken met de Paashaas.
Paaseieren zoeken op Texel Algemeen 1 minuut geleden
De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 17 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11