Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Eva Groot

Redacteur Texelse Courant

Subsidie voor afkoppelen regenwater

Algemeen

De gemeente biedt een subsidieregeling aan om van gebouwen de regenpijp aan de straatzijde van het vuilwaterriool te halen. “De regeling is in het leven geroepen omdat het ontkoppelen bijdraagt aan energiebesparing en om de leefomgeving klimaatbestendiger te maken. Daarnaast draagt de regeling bij aan het verminderen van de belasting van het vuilwaterriool, met alle gevolgen van dien”, meldt de gemeente.

Wethouder Cees Hooijschuur: “Een mooie win-win situatie. ‘Schoon’ regenwater hoeft zo niet meer onnodig gezuiverd te worden en dat scheelt energie. Bovendien kunnen Texelaars het regenwater bijvoorbeeld benutten in tijden van hitte en droogte.”

De subsidie vergoedt 50 procent van de kosten (arbeid en materiaal) van de aanpassing met een maximum per aanvraag van €300,-. “Het gaat dus om kosten om de regenpijp los te koppelen van het vuilwaterriool. Dat kan door de regenpijp aan te laten sluiten op het schoonwaterriool, maar ook door de aansluiting op een regenton of bijvoorbeeld een wadi in de tuin.” Een aanvraag tot subsidie kan vanaf 1 juni gedaan worden via de website van de gemeente, texel.nl. Informatie over voorwaarden zijn daar volgens de gemeente binnenkort beschikbaar.

De subsidieregeling volgt uit het Programma Stedelijk water en Riool 2023-2027. Binnen komende herinrichtingsprojecten waar een (nieuw) gescheiden riool wordt aangelegd, financiert de gemeente de aansluiting van de regenpijp afkoppeling naar het schoonwaterriool. De subsidieregeling regelt een vergelijkbare financiële tegemoetkoming voor percelen waar geen project is gepland.

Boy Schuiling, Martin Zeeman en Arwin Touw proosten op de TX10 op Smaakmakers Oudeschild Texel.
Culinaire wandeling Smaakmakers Oudeschild Texel Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Waar is dit maanlandschap? Algemeen 12 uur geleden 12
Of je een vergunning nodig hebt of een melding moet doen, kun je zien in het nieuwe digitale omgevingsloket.
Eén digitaal loket met alle informatie Algemeen 14 uur geleden
Avondzon.
De Lezersfoto - Avondzon Algemeen 16 uur geleden
De UK58 die 68 jaar geleden op zee bleef.
Urker kotter na 58 jaar mogelijk teruggevonden Algemeen 12 apr, 18:30
Afbeelding
Technisch medewerker gezocht bij Dennenoord 12 apr, 14:00
Back to Black is een ode aan één van de meest iconische muzieksterren van de 21e eeuw.
Invasie en Amy Winehouse in bios Algemeen 12 apr, 12:30
De prijswinnaar van NH Nieuws.
NH wint prijs met journalistiek project op Texel Algemeen 12 apr, 10:30