Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Eva Groot

Redacteur Texelse Courant

Subsidie voor afkoppelen regenwater

Algemeen

De gemeente biedt een subsidieregeling aan om van gebouwen de regenpijp aan de straatzijde van het vuilwaterriool te halen. “De regeling is in het leven geroepen omdat het ontkoppelen bijdraagt aan energiebesparing en om de leefomgeving klimaatbestendiger te maken. Daarnaast draagt de regeling bij aan het verminderen van de belasting van het vuilwaterriool, met alle gevolgen van dien”, meldt de gemeente.

Wethouder Cees Hooijschuur: “Een mooie win-win situatie. ‘Schoon’ regenwater hoeft zo niet meer onnodig gezuiverd te worden en dat scheelt energie. Bovendien kunnen Texelaars het regenwater bijvoorbeeld benutten in tijden van hitte en droogte.”

De subsidie vergoedt 50 procent van de kosten (arbeid en materiaal) van de aanpassing met een maximum per aanvraag van €300,-. “Het gaat dus om kosten om de regenpijp los te koppelen van het vuilwaterriool. Dat kan door de regenpijp aan te laten sluiten op het schoonwaterriool, maar ook door de aansluiting op een regenton of bijvoorbeeld een wadi in de tuin.” Een aanvraag tot subsidie kan vanaf 1 juni gedaan worden via de website van de gemeente, texel.nl. Informatie over voorwaarden zijn daar volgens de gemeente binnenkort beschikbaar.

De subsidieregeling volgt uit het Programma Stedelijk water en Riool 2023-2027. Binnen komende herinrichtingsprojecten waar een (nieuw) gescheiden riool wordt aangelegd, financiert de gemeente de aansluiting van de regenpijp afkoppeling naar het schoonwaterriool. De subsidieregeling regelt een vergelijkbare financiële tegemoetkoming voor percelen waar geen project is gepland.

Afbeelding
Dirk de Lugt Ridder in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 3 uur geleden 10
Afbeelding
Wordt een bruggenbouwer voor de Texelse jeugd bij Young 4 Ever Vacatures 5 uur geleden
Afbeelding
“Soms heb ik thuis het gevoel dat ik even op eieren moet lopen" Gezondheid 7 uur geleden 6
Afbeelding
Maartenhuis zoekt Teamleider dagbesteding Algemeen 10 uur geleden 5
Afbeelding
Canarische plant reikt tot grote hoogte in tuin in Den Burg Algemeen 12 uur geleden 7
Afbeelding
Zilver Britt Kikkert op NK Children Algemeen 5 jun., 14:00 3
Afbeelding
Zonnige Duo Worsteling Algemeen 5 jun., 11:00
Afbeelding
Voorinschrijving Bouwdorp begonnen Algemeen 5 jun., 11:00 5