Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Eva Groot

Redacteur Texelse Courant

Subsidie voor afkoppelen regenwater

Algemeen

De gemeente biedt een subsidieregeling aan om van gebouwen de regenpijp aan de straatzijde van het vuilwaterriool te halen. “De regeling is in het leven geroepen omdat het ontkoppelen bijdraagt aan energiebesparing en om de leefomgeving klimaatbestendiger te maken. Daarnaast draagt de regeling bij aan het verminderen van de belasting van het vuilwaterriool, met alle gevolgen van dien”, meldt de gemeente.

Wethouder Cees Hooijschuur: “Een mooie win-win situatie. ‘Schoon’ regenwater hoeft zo niet meer onnodig gezuiverd te worden en dat scheelt energie. Bovendien kunnen Texelaars het regenwater bijvoorbeeld benutten in tijden van hitte en droogte.”

De subsidie vergoedt 50 procent van de kosten (arbeid en materiaal) van de aanpassing met een maximum per aanvraag van €300,-. “Het gaat dus om kosten om de regenpijp los te koppelen van het vuilwaterriool. Dat kan door de regenpijp aan te laten sluiten op het schoonwaterriool, maar ook door de aansluiting op een regenton of bijvoorbeeld een wadi in de tuin.” Een aanvraag tot subsidie kan vanaf 1 juni gedaan worden via de website van de gemeente, texel.nl. Informatie over voorwaarden zijn daar volgens de gemeente binnenkort beschikbaar.

De subsidieregeling volgt uit het Programma Stedelijk water en Riool 2023-2027. Binnen komende herinrichtingsprojecten waar een (nieuw) gescheiden riool wordt aangelegd, financiert de gemeente de aansluiting van de regenpijp afkoppeling naar het schoonwaterriool. De subsidieregeling regelt een vergelijkbare financiële tegemoetkoming voor percelen waar geen project is gepland.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 11 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3