Afbeelding

Vervang tijdig je autofilters

Algemeen

Lucht, brandstof en olie zijn essentieel om een auto te laten rijden, en al net zo essentieel is hun filtering. Geen filter heeft het eeuwige leven en om de goede werking van uw motor op een constant peil te houden, is regelmatige inspectie en vervanging noodzakelijk. Vaak kun je dit zelf. Hieronder sommen we de belangrijkste autofilters voor je op.

Beeld van autofilters genomen van auto-onderdelen24.nl

Luchtfilter

Het luchtfilter voorziet het verbrandingsproces van schone lucht. Zo werkt de motor beter en brandstofzuiniger. Doorgaans is het luchtfilter iedere 10.000 - 15.000 kilometer aan vervanging toe. Dat verschilt per automodel, maar ook individuele rijstijl en de afzonderlijke gebruiksomstandigheden zijn van directe invloed op de levensduur. Bij voertuiggebruik in een droog, stoffig klimaat slibt het filter eerder dicht. Checken en vervangen van een luchtfilter is een fluitje van een cent. Het filter is te vinden onder een kap in het motorblok. Open de klemmen, verwijder de kap, haal het luchtfilter eruit en plaats een nieuw filter in de houder.

Interieurfilter

Het interieurfilter zit onder de motorkap, achter het handschoenenkastje of onder het dashboard en reinigt de lucht in de passagierscabine van stof, vervuilende deeltjes en pollen. Meer geavanceerde exemplaren zijn tevens effectief tegen allergenen en schimmels. Interieurfilters voorkomen bovendien verstopping van de airco. Doorgaans wordt vervanging om de 20.000 km aanbevolen. Het is echter raadzaam, elke lente een nieuw filter te plaatsen. Het gemak van de vervanging hangt af van zijn positie. Zit hij onder de motorkap, dan moet mogelijkerwijs een paneel worden losgeschroefd om erbij te kunnen.

Oliefilter

Motorolie smeert de motoronderdelen en voorkomt snelle slijtage en oververhitting. Het oliefilter beschermt de motor tegen schade door vuil, verbrandingsresidu of metaaldeeltjes, die zich in de olie kunnen ophopen. Gebruik van hoogwaardige synthetische motorolie voorkomt verstopping van het filter en verlengt zijn levensduur. Het oliefilter wordt vervangen bij de olieverversing, d.w.z. iedere 10.000 km voor een benzineauto en iedere 15.000 km voor een diesel. Het filter zit meestal aan een pijp die vanuit het motorblok loopt. Hij moet met de hand worden losgeschroefd, of met een speciale sleutel. Vervanging van het oliefilter is een tamelijk smerig werkje. Draag daarom handschoenen.

Brandstoffilter

Het brandstoffilter houdt vuil, roet en roestdeeltjes tegen voordat ze brandstofleidingen en injectoren kunnen verstoppen of het verbrandingsproces beïnvloeden. Vervanging om de twee jaar of om de 50.000 km wordt aanbevolen. Deze vervanging vergt enige ervaring. Sommige brandstofpompen zijn in de brandstoftank geïntegreerd, hetgeen de vervanging aanzienlijk compliceert. Dan kan het beter zijn, de klus over te laten aan een professionele monteur.

Houd je wagen in topconditie door inspectie en tijdige vervanging van de filters. Dit bespaart brandstof, ontziet het milieu en verlengt de levensduur van je motor. Op de lange duur is dit altijd de voordeligste optie.

Schetsontwerp van het kunstwerk in het Thijssehuis.
Zoeken naar kleuren kunstwerk Thijssehuis Algemeen 13 uur geleden 12
Vlnr: Arco Garritsen en Jan Jacob Rab van de Zestig van Texel met in hun midden Jaap Witte.
Jaap Witte wint Schapenroosterbokaal en Lopertje Sport 17 uur geleden 2
De hoogwerker is paraat in de Molenstraat voor controle van de schoorsteen.
Brandweer in actie na brandmelding Algemeen 28 apr, 17:55
Fien Quartel, Jari Ellen en Jef Mets op het hoofdveld van SV De Koog.
"Zonder jeugd, geen ziel" Algemeen 28 apr, 14:13
Afbeelding
Portrettekenaars exposeren Cultuur 28 apr, 12:00
Afbeelding
Past je bouwplan binnen de regels? Algemeen 28 apr, 10:30
Iriserende wolken.
De Lezersfoto - Iriserende wolken Algemeen 28 apr, 08:00 4
Afbeelding
Eigenwijs biertje bij Jumbo Texel Algemeen 27 apr, 16:00 6