Esmée Betsema in de Volkskrant.
Esmée Betsema in de Volkskrant. Foto: Volkskrant

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

'Broer' en 'zus van' in Volkskrant

Human Interest

Esmée Betsema en Adriaan van Rijsselberghe komen beiden aan het woord in een groot verhaal in de Volkskrant waarin broers en zussen van beroemde sporters worden geïnterviewd.

Esmée is de jongere zus van veldrijdster Denise Betsema en Adriaan de oudere broer van windsurfer Dorian van Rijsselberghe.

Esmée vertelt in het interview hoe Denise vaak een voorbeeld voor haar was, hoe ze over van alles en nog wat zussenruzies konden hebben, maar dat ze eveneens voor elkaar klaar staan.

Zo vond het vreselijk toen Denise vorig jaar ten onrechte werd beschuldigd van dopinggebruik en ze moest opnieuw huilen toen ze begin dit jaar hoorde dat Denise weer mochten fietsen, maar dat was huilen van blijdschap.

Esmée deed eveneens als Denise aan mountainbiken, ze had er ook aanleg voor, miste uiteindelijk het doorzettingsvermogen en het lef van haar grote zus. Zo vond het prachtig om dankzij Denise al op jonge leeftijd tante te worden. "Ik zat de hele tijd maar te wachten op appjes of ik kon oppassen." inmiddels is ze zelf ook moeder van een dochter van vijf maanden.


Adriaan van Rijsselberghe - Foto de Volkskrant

Adriaan vertelt in de Volkskrant hoe hij en Dorian vroeger bij Dijkmanshuizen leerden surfen. “Hij is de grote kampioen, maar ik wrijf hem graag in dat ik nog altijd sneller ben dan hij. Dat is ook niet zo moeilijk. Ik ben zwaarder, was zeker gespierder, goed voor 90 kilo contragewicht.”

De broers begonnen allebei in de RS:X-klasse (de Olympische klasse), maar Adriaan hield het daar al snel voor gezien. “Die RS:X is mijn ding niet. Oude meuk vind ik. Volkomen uitontwikkeld. Het is zeilen. Ik deed slalom, surfen op een funboard. Dat is formule 1. Wat Dorian doet is varen met een lelijk eendje.”

Hoewel Dorian het jongere broertje was, hoefde hij vroeger niet met tweedehands materiaal van Adriaan te zeilen; hij kreeg eigen materiaal en had het voordeel dat Adriaan hem voor was gegaan, zodat niet alles zelf ‘hoefde uit te vogelen.’

De band tussen de broers is sterk. Ze bellen dagelijks met elkaar en onder meer tijdens de Olympische Spelen in 2012 en 2016 was Adriaan nauw betrokken bij Dorian. 

Schetsontwerp van het kunstwerk in het Thijssehuis.
Zoeken naar kleuren kunstwerk Thijssehuis Algemeen 14 uur geleden 12
Vlnr: Arco Garritsen en Jan Jacob Rab van de Zestig van Texel met in hun midden Jaap Witte.
Jaap Witte wint Schapenroosterbokaal en Lopertje Sport 17 uur geleden 2
De hoogwerker is paraat in de Molenstraat voor controle van de schoorsteen.
Brandweer in actie na brandmelding Algemeen 28 apr, 17:55
Fien Quartel, Jari Ellen en Jef Mets op het hoofdveld van SV De Koog.
"Zonder jeugd, geen ziel" Algemeen 28 apr, 14:13
Afbeelding
Portrettekenaars exposeren Cultuur 28 apr, 12:00
Afbeelding
Past je bouwplan binnen de regels? Algemeen 28 apr, 10:30
Iriserende wolken.
De Lezersfoto - Iriserende wolken Algemeen 28 apr, 08:00 4
Afbeelding
Eigenwijs biertje bij Jumbo Texel Algemeen 27 apr, 16:00 6