Jan Jacob Rab krijgt het lintje voor zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Jan Jacob Rab krijgt het lintje voor zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Foto: Gerard Timmerman

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Jan Jacob Rab Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Human Interest

Dat hij een lintje zou krijgen hoorde Jan Jacob Rab 26 april al via de telefoon, op een rondreis door Azië. Woensdag kreeg hij de onderscheiding van Ridder van de Orde van Oranje Nassau opgespeld, voor zijn inzet als ondernemer en voor de maatschappij.

Vele sprekers roemden tijdens de plechtige uitreiking van de Koninklijke Onderscheiding de persoonlijkheid en kwaliteiten van Jan Jacob Rab en zijn inzet voor de maatschappij. Hieronder de toespraak van burgemeester Uitdehaag, die vooraf ging aan het opspelden van het lintje. 

“Jan Jacob Rab is sinds 1993 algemeen directeur van de RAB Groep/RAB Holding. Hij leidt dat op maatschappelijk verantwoorde wijze. Er is ruimte voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, er zijn werkervaringsplaatsen, werkplekken voor Wajongers, etc. Veel aandacht voor duurzaamheid, zoals hergebruik van afval en energiebeheer. Treffend voorbeeld van innovatie is de ontwikkeling van energiezuinig beton voor de Texelse fietspaden.

RAB sponsort diverse sportverenigingen en stelt ook veel bouwmaterialen en/of ruimte beschikbaar aan verenigingen. De Stichting RAB Texel heeft als doel: het financieel ondersteunen van charitatieve, culturele of algemeen nut beogende instellingen, projecten en/of activiteiten op Texel. Vanuit de Stichting RAB zijn de afgelopen jaren vele doelen gesteund.

Jan Jacob is door zijn grote maatschappelijke instelling, initiator, aanjager en drager van bovenstaande verbeterpunten geweest binnen de RAB Groep.

Als voorzitter en lid van Ondernemersvereniging Oudeschild (1990-2017) zette hij zich in voor activiteiten als het Havenfeest.

En als bestuurslid van Koninklijke Hibin (1994 – 2009), de Noord-Hollandse Vereniging van Handelaren in Bouwmaterialen, presenteerde hij onder meer originele en nieuwe en vernieuwende onderwerpen. Door het succes hiervan hebben de onderwerpen van diverse regionale bijeenkomsten een vervolg gekregen binnen de landelijke organisatie van Koninklijk Hibin.

Tijdens de Sinterklaastijd Jan Jacob altijd bereid om hulp te bieden voor de intocht op de haven van Oudeschild, op school en bij huisbezoeken. Met de opbrengst van deze bezoeken worden diverse goede doelen ondersteund.

Van 1999 tot 2013 was hij commissaris van Recreatie Stichting Texel / Stichting Texel Campings, met onder het beheer vier campings met ca 275.000 overnachtingen per jaar. Als enthousiast kampeerder benutte hij zijn ervaringen om de kwaliteit en gastvrijheid van de campings te verhogen. Hij stak veel tijd in overleg, zoals met terreineigenaar SBB over de erfpachtregeling en De Krim Texel over samenwerking.

Daarnaast is hij bestuurslid bij de VVD-afdeling Texel en vervulde daarin een actieve rol.

Van 2002 tot 2014 zat hij in het bestuur van Stichting Duurzaam Texel, om duurzame ontwikkelingen op het eiland te stimuleren.

Hij zit sinds 2008 in het bestuur van Stichting Waddenhaven Texel, met als taak de kwaliteit en de doelmatige bedrijfsopzet te monitoren, waar nodig te verbeteren en verder te ontwikkelen. Hij is een gewaardeerd bestuurslid.

Bij de Rotaryclub Texel is hij sinds 2009 voorzitter en coördinator en ondersteunt als zodanig diverse maatschappelijke projecten op Texel, zoals Stichting Texelhuus. Al meer dan 20 jaar coördineert hij de kledinginzamelingsacties.

Bij de sectie bouw en installatie bij TOP Texel is hij sinds 2011 lid van het hoofdbestuur en voorzitter en leverde een stevige bijdrage aan de vorming van deze ondernemersvereniging.

Ook actief op het sportieve vlak. Hij trekt geregeld de loopschoenen aan voor een rondje hardlopen. En bestuurlijk sinds 2016 als lid en voorzitter van De Zestig van Texel commissie.

Sinds 2020 is Jan Jacob lid van de Raad van commissarissen en aandeelhouder Stichting vrienden Luchthaven Texel. Hij zet zich onder meer in voor behoud van de luchthaven. Ook is hij lid van de Raad van Commissarissen van Texel Airport die toezicht houdt op de directie van de luchthaven.

Gelet op genoemde activiteiten wordt duidelijk dat de heer J.J.B. Rab zich sinds 1990 zowel zakelijk als vrijwillig inzet op diverse gebieden op en buiten Texel. De gemeenschap is hiermee in ruime mate gebaat. Hierdoor komt de heer Rab in aanmerking voor een Koninklijke onderscheiding in de graad Ridder in de orde van Oranje-Nassau.”

Afbeelding
Dirk de Lugt Ridder in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 4 uur geleden 15
Afbeelding
Wordt een bruggenbouwer voor de Texelse jeugd bij Young 4 Ever Vacatures 7 uur geleden
Afbeelding
“Soms heb ik thuis het gevoel dat ik even op eieren moet lopen" Gezondheid 8 uur geleden 8
Afbeelding
Maartenhuis zoekt Teamleider dagbesteding Algemeen 11 uur geleden 5
Afbeelding
Canarische plant reikt tot grote hoogte in tuin in Den Burg Algemeen 13 uur geleden 7
Afbeelding
Zilver Britt Kikkert op NK Children Algemeen 5 jun., 14:00 3
Afbeelding
Zonnige Duo Worsteling Algemeen 5 jun., 11:00
Afbeelding
Voorinschrijving Bouwdorp begonnen Algemeen 5 jun., 11:00 5