Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

 Scholekster in het Glazen Paleis

Cultuur

In het Glazen Paleis in de Wezentuin in Den Burg exposeert Maria Roelofsen de komende weken één van haar lichtobjecten: een reuzenversie van een scholekster, de eilandvogel van Texel, gemaakt van hout en plastic uit de zee.

Roelofsen was er al ruim een half jaar mee bezig toen Marga Lakwijk haar vroeg om iets te maken voor het Glazen Paleis. Roelofsen: "Wegens ruimtegebrek kon ik niet goed werken aan zo'n enorm object, maar hij moest gemaakt worden. En nu was er ook ineens een hele mooie eerste bestemming voor!"

Het begon allemaal met de rode pion en een stuk zwart plastic. De stukken samen deden Roelofsen aan de kop van een Scholekster denken. De kapotte witte plastic ton, twee jaar geleden gejut bij Paal 21, had de juiste vorm voor de borst en buik van de vogel. En zo puzzelde ze verder tot ook de vleugels en de poten gevonden waren en het beest compleet was. Met haar Wolkeriaanse fascinatie voor leven en dood maakte zij ook de binnenkant van het dier zichtbaar. De vogel heeft een spanwijdte van drie meter.

Roelofsen: "Als je goed naar de vleugels van de Scholekster kijkt zie je daarop een geometrisch patroon in zwart-wit. Dit heeft mijn man Goossen Karssenberg speciaal voor de scholekster ontworpen. Eén van de twee vormpjes van het patroon verwijst naar de vorm van de kop. Ik heb het patroon met naald en gejut zwart draad op de vleugels geborduurd."

Afbeelding
“Soms heb ik thuis het gevoel dat ik even op eieren moet lopen" Gezondheid 1 uur geleden 1
Afbeelding
Maartenhuis zoekt Teamleider dagbesteding Algemeen 4 uur geleden 2
Afbeelding
Canarische plant reikt tot grote hoogte in tuin in Den Burg Algemeen 6 uur geleden 6
Afbeelding
Zilver Britt Kikkert op NK Children Algemeen gisteren 3
Afbeelding
Zonnige Duo Worsteling Algemeen 5 jun., 11:00
Afbeelding
Voorinschrijving Bouwdorp begonnen Algemeen 5 jun., 11:00 5
Afbeelding
Clubgebouw Wielersport Texel vernield Algemeen 5 jun., 08:00 5
Afbeelding
Dubbelexpositie Zout geopend Cultuur 4 jun., 17:00 1