Logo texelsecourant.nl
Foto: Bob Sleeman
Blogs

Burgemeester, openbare orde is uw verantwoordelijkheid

  Column

"Het zou mooi zijn als er voor de taxi-problemen in De Koog ook oplossingen vanuit De Koog komen."

Beste burgemeester,

Bovenstaande is een uitspraak van u, ruim een jaar geleden. Afgelopen weekend knalde een taxi op een container die waarschijnlijk door mensen op de Pontweg is geplaatst. Het liep goed af, alweer. Maar hoe vaak moet het net goed gaan voor er actie wordt ondernomen? In de krant van afgelopen dinsdag maakte ik een fout. Ik schreef dat de chauffeur op een lege container botste. Ik ben inmiddels terecht gecorrigeerd door de chauffeur. De container was namelijk vol.

De auto heeft schade - zeker voor duizend euro - en de kliko ligt aan gruzelementen. Gelukkig is het daarbij gebleven. Maar wat moet er gebeuren voordat u als burgemeester uw verantwoordelijkheid neemt? De openbare orde is volgens mij namelijk uw portefeuille. Wat als deze taxichauffeur geschrokken was en met passagiers op de achterbank van de weg geschoten was? Of nog erger, met een volle auto van de weg geschoven was en daar een nietsvermoedende fietser had geraakt? Het klinkt wellicht wat overdreven, maar ik denk dat iedereen wil dat dit een overdreven verhaal blijft, in plaats van een dramatische gebeurtenis. En als een chauffeur dan vertelt hoe het al een aantal keren maar net is goed gegaan met personen die op de Pontweg lopen, lijkt het mij tijd dat er actie ondernomen wordt.

Een oplossing vanuit de ondernemers en de taxibedrijven werd eerder gesuggereerd. Wat moeten die precies gaan doen? Bij iedereen aanbellen of ze de container veilig achter het huis willen zetten? En tot waar moeten ze dat gaan doen? Moeten zij gaan surveilleren bij de hoek van Paul Patat en mensen er op wijzen dat ze daar niet in mogen stappen? Terwijl ze geen enkele autoriteit hebben om bijvoorbeeld boetes uit te delen. Als een taxichauffeur keurig de agent belt dat hij op een container is geknald, komt er geen politie. Er is immers niet iets ergs gebeurd waar ze nog iets aan kunnen doen. Wat verwacht u dan van die chauffeur?

Is het niet de taak van de overheid om te zorgen dat de straat veilig is? Bent u niet verantwoordelijk voor het handhaven van de openbare orde? Jongeren lopen op straat. Is dat een probleem van De Koog alleen? De Koger jongeren lopen niet terug naar Den Burg, het zijn dus jongeren uit ons grootste dorp. Is het dan ook niet een probleem van Den Burg? Is de openbare inrichting niet een taak van de gemeente? Ik ken weinig plaatsen in Nederland met zo'n slecht ingerichte taxistandplaats. Ik ben het met u eens dat de taxichauffeurs op de standplaats mensen moeten oppikken. Richt de taxistandplaats dan ook zo in dat dit kan. Zorg dat er handhaving is bij Paul Patat zodat er opgetreden wordt tegen chauffeurs die daar mensen oppikken, maar ook vooral tegen de - veelal - jongeren die daar - en op de Pontweg - over onverlichte wegen slenteren, tegen de mensen die zooi op de weg zetten tot aan plantenbakken aan toe. En zorg voor een taxistandplaats waar de taxi's achter elkaar aansluiten en waarbij men alleen de voorste taxi mag pakken. 

Ja, er ligt een verantwoordelijkheid bij de taxibedrijven en ja, er ligt verantwoordelijkheid bij de horecaondernemers. Natuurlijk moeten bewoners van de Pontweg hun kliko niet bij de weg laten staan en mensen zouden zelf niet zo achterlijk moeten zijn om op de weg te gaan lopen of spullen op de weg te slepen. Maar handhaving en openbare orde ligt op uw bordje en het is een verantwoordelijkheid die momenteel niet genomen wordt. Ik hoop dat u actie onderneemt. Dat er nu wat gebeurt, voordat er ongelukken gebeuren. Ik vind dat u hier tekortschiet. Het langer openhouden van een paar pizzatentjes is hierbij namelijk niet de oplossing. Zorg voor een goede taxistandplaats, zorg voor controle op risicoplaatsen en ga de proef eens aan met open sluitingstijden. Doe iets! Een goede burgemeester mag best eens een stevige beslissing nemen! Ook als hij daardoor wat minder geliefd wordt. 

Job Schepers

De blogs worden geschreven op persoonlijke titel en vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Het zijn geen journalistieke producties, maar stukken gevormd vanuit mijn mening. Ik ga graag de dialoog aan. Dat kan via Facebook onder het bericht, maar ook via de mail. Ik probeer altijd overal op te antwoorden.

Koppiestiêd op Texel
Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Het besluit om de beslissing rond de toeristenbelasting te bevriezen, vergroot mijn vertrouwen in de politiek.Reageren!