Lia Stienstra van De Texelse Chocolaterie met de roze chocolade.
Lia Stienstra van De Texelse Chocolaterie met de roze chocolade.

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Roze chocolade bij Texelse Chocolaterie

Zakelijk

De Texelse Chocolaterie aan de Spinbaan in Den Burg heeft sinds deze week roze chocolade in huis. Het is een nieuwe ontwikkeling op het gebied van chocolade.

Roze chocolade komt bij de Belgische chocoladeproducent Callebaut vandaan en wordt omschreven als de grootste ontdekking op het gebied van chocolade sinds tachtig jaar. Volgens Callebaut is de roze chocolade (officiële naam Ruby chocolade) de vierde soort chocolade naast de al bestaande soorten 'puur', 'melk' en 'wit'.

De roze kleur zit volgens de producent van nature in de cacaoboon. Callebaut kwam daar zo'n tien jaar geleden achter en na tien jaar onderzoek en research in samenwerking met de Jacobs University in Bremen is het volgens Callebaut daadwerkelijk gelukt om roze chocolade te maken.

Nanne-Jan en Lia Stienstra van de Texelse Chocolaterie zijn de eersten die het nieuwe product op Texel kunnen aanbieden. "Het is nieuw en we zijn erg benieuwd wat het op Texel gaat doen." De nieuwe chocoladesoort ziet er roze uit en heeft een fruitige smaak die zich niet laat vergelijken met puur, melk of wit. Nanne-Jan is inmiddels ook met de roze chocolade aan de slag gegaan en heeft een hoeveelheid honingcrunchy bolletjes gemaakt waar hij de roze chocolade omheen heeft gedrageerd (omhuld met chocolade).


De eigenaren van De Texelse Chocolaterie stonden in het verleden al vaker vooraan bij nieuwe ontwikkelingen en binnen die gedachte gingen ze ook graag aan de slag met de roze chocolade. Volgens de chocoladeproducent groeit de zogeheten ruby cacaoboon, waar de roze chocolade van wordt gemaakt, net als de gewone cacaoboon in landen als Brazilië, Ecuador en Ivoorkust.

De roze kleur en de fruitige smaak zit volgens Callebaut in de precusoren (enzymen) van de boon. Door "strikte selectie en vakkundige verwerking" lukte het om de roze chocolade te produceren. De nieuwe soort chocolade heeft in het buitenland al het levenslicht gezien en momenteel wordt de roze chocolade in Nederland geïntroduceerd.

Op internet is discussie in hoeverre er wel of niet sprake is van een nieuwe chocoladesoort, maar die discussie laten Lia en Nanne Jan graag voor wat het is. "Het is een nieuw product en we vonden het interessant om daarmee aan de slag te gaan." Calllebaut benadrukt dat de kleur en de smaak rechtstreeks uit de cacaoboon komen en dat er geen kleurstoffen of fruitsmaken aan worden toegevoegd.

De Texelse Chocolaterie is te vinden aan de Spinbaan 1A in Den Burg.

Nieuwe verschijning op Texel: de Vogelfietssafari van Klaas de Jong.
Van bierfiets tot vogelfietssafari Algemeen 2 uur geleden 2
Martine van Huntum en haar team zijn al jaren de specialist in gezichtsbehandelingen.
Beauty Outline is de personal trainer voor je huid Advertorials 5 uur geleden
Eilanddichter Fiet van Beek draagt Tegenspraak voor.
TEGENSPRAAK Algemeen 6 uur geleden 1
Steenlopers.
De Lezersfoto - Steenlopers Algemeen 10 uur geleden
Burgemeester Mark Pol en raadslid Nick Ran legden zaterdagavond een krans op de Algemene Begraafplaats in Den Burg ter gelegenheid van Dodenherdenking.
Eerbiedwaardige Dodenherdenking Texel Algemeen 21 uur geleden
Pepijn Dros en Gelein Jansen in gesprek met elkaar.
Podcast Terugkijken: Tussen twee vuren Algemeen 4 mei, 12:00
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #46 Yvon Jaspers Algemeen 4 mei, 10:30
Cor Zijm bovenop zijn eigen meierblis.
De Lezersfoto - Vreugdevuren op Texel Algemeen 4 mei, 08:00 4