Directeur-bestuurder Marion Barth van STM vertelt over de tentoonstelling
Directeur-bestuurder Marion Barth van STM vertelt over de tentoonstelling Foto: ECOMARE

Dit artikel is geschreven door
Stichting Texels Museum

Stichting Texels Museum omvat Ecomare, Museum Kaap Skil, Vuurtoren Texel en Oudheidkamer Texel

Oudheidkamer opent met speelgoed-tentoonstelling

Algemeen

De Oudheidkamer is vandaag, vrijdag 29 maart, feestelijk geopend. Omdat de nieuwe tijdelijke tentoonstelling over speelgoed gaat, werd de opening verricht door kinderen. De poppenkastpoppen Jan Klaassen en Katrijn nodigden Sepp en Mick Appel uit om het lint door te knippen. Daarna mochten de genodigden het museum betreden en de nieuwe, kleurige tentoonstelling gaan bekijken. Er werd meteen ook druk gespeeld!

De tentoonstelling Spelen met het verleden bevindt zich op de bovenverdieping van het huis. Het is een heel aantrekkelijke, speelse tentoonstelling geworden, waar voor velen een hoop herkenning en nostalgie te vinden is. In verschillende opstellingen komen diverse thema’s aan de orde zoals rijk en arm, buitenspeelgoed, jongens- en meisjesspeelgoed, zelfgemaakt en massaproductie. Daarnaast is er ruimte om zelf te spelen: er is een groot Texels ganzenbordspel, je kunt proberen hoe het is om te bikkelen en er is een poppenkast.

Ook op de begane grond van het museum is het een en ander veranderd. Zo is de vloer van de achterkamer prachtig vernieuwd. In de Oudheidkamer is te zien hoe het huishouden rond 1900 werd gerund. Met water uit de pomp, allerhande kookgerei, bedstedes om in te slapen, een kelder vol voorraad en mooie spullen om mee te pronken. De kruidentuin achter het huis herbergt wel honderd geneeskrachtige en eetbare kruiden. Het huis stamt uit 1599 en ademt de sfeer van heel vroeger.

De vrijwilligers van de Oudheidkamer zorgen ervoor dat het museum vanaf 2 april tot en met 31 oktober van maandag t/m zaterdag geopend is. Dankzij hen kan iedereen meegenieten van het huis en de spullen. Ook aan de totstandkoming van de nieuwe tentoonstelling hebben de vrijwilligers een waardevolle bijdrage geleverd. De actuele openingstijden van het museum zijn te vinden op de website oudheidkamertexel.nl. Op zon- en feestdagen is het museum gesloten. Met de landelijke Museumkaart is de entree gratis.

Mick en Sepp Appel knippen het lint door, dat door Jan Klaassen en Katrijn wordt vastgehouden
Afbeelding
De hoogwerker is paraat in de Molenstraat voor controle van de schoorsteen.
Brandweer in actie na brandmelding Algemeen 13 uur geleden
Fien Quartel, Jari Ellen en Jef Mets op het hoofdveld van SV De Koog.
"Zonder jeugd, geen ziel" Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Portrettekenaars exposeren Cultuur 19 uur geleden
Afbeelding
Past je bouwplan binnen de regels? Algemeen 20 uur geleden
Iriserende wolken.
De Lezersfoto - Iriserende wolken Algemeen 23 uur geleden 4
Afbeelding
Eigenwijs biertje bij Jumbo Texel Algemeen 27 apr, 16:00 6
Afbeelding
Binnenlocatie in nieuwe 'Terug in de tijd' Algemeen 27 apr, 12:30 6
De versierde optocht door Oosterend, voorafgegaan door de drumband.
Regen deert Koningsdagvierders niet Algemeen 27 apr, 11:15 6