Miranda Luiken.
Miranda Luiken. Foto: Eigen foto

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Holistisch coach Miranda gewoon met beide voeten op de grond

Algemeen Gezond & Fit

“Als je kan zijn wie je bent, sta je jezelf nooit in de weg”, stelt Miranda Luiken. De holistisch coach uit Den Burg komt steeds vaker met mensen in aanraking die niet meer weten wie ze zijn.

Een holistisch coach roept niet direct herkenbaarheid op, maar wie direct een walm van wierook en panfluitmuziek voor ogen ziet, zit er flink naast. In de basis is holisme namelijk niet meer dan een kijk op de mens als geheel. Miranda legt uit dat er vijf elementen zijn in het traject, die niet los van elkaar kunnen worden gezien: fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch en spiritueel (zingeving). “Als iemand niet lekker in zijn vel zit, komt dat nooit door één ding. Er spelen altijd meerdere zaken. Dat kan te maken hebben het voedingspatroon, een gebrek aan beweging of werkdruk. Als jij je bijvoorbeeld niet op je plek voelt op je werk en je neemt dat mee naar huis, dan heeft dat weer gevolgen op privé. Alles heeft met elkaar te maken. En neem nu die energie. Als je in een ruimte komt, waar net ruzie is geweest: die spanning voel je. Dat is niet zweverig, iedereen herkent dit denk ik.”

De Texelse - die opgroeide in De Waal en na omzwervingen inmiddels vier jaar weer terug is op haar eiland - staat met haar beide voeten op de Texelse grond. “Het is geen ‘quick fix’ ofzo.Ik loop een stuk mee op het levenspad van mensen. Ik geef ze een duwtje in de goede richting. Uiteindelijk weten mensen zelf het beste wat er aan de hand is, maar soms moet je helpen dat antwoord naar boven te krijgen. Er zijn meerdere technieken om dit te doen. Voor je met iemand een traject aangaat, moet je wel weten wat de hulpvraag is. Daarom heb ik altijd een gratis kennismakingsgesprek. Daarin wordt ook duidelijk of er een klik is of niet. Als die er niet is, gaat het ook niet werken.”

Goed luisteren

Belangrijke ‘tools’ in haar werk zijn naar eigen zeggen goed luisteren, de juiste vragen stellen en observeren. Dit gebeurt onder meer bij wandelingen in de natuur. “Dat geluk heb je hier. Je bent zo in het bos of op het strand. Niemand leeft zijn hele leven in een rozentuintje, iedereen heeft tegenslagen in zijn of haar leven. Dat heeft weer invloed op het verdere verloop van je leven, hoe verwerk je dingen en leer je negatieve zaken ook van een positieve kant te benaderen”

In het verleden deed ze veel ervaring op als hardloopcoach, nu kijkt ze vooral naar het geheel. “Hoewel ik ook nog altijd hardlopers begeleid. Ik vind het werken met mensen heerlijk. Alle mensen zijn mooi als je goed kijkt. Soms zien mensen het zelf alleen niet meer van zichzelf. Dat is zo jammer, de hele wereld zou blij moeten zijn. Mensen mogen blij zijn met zichzelf, gelukkig, gezond en krachtig. Ik ben blij met het leven dat mij gegeven is en dat ik daardoor nu kan doen wat ik doe, anderen begeleiden.”

Het is volgens Miranda niet vreemd dat mensen tegen muren aanlopen. “Mensen moeten steeds meer. Ze leggen zichzelf onzichtbare verwachtingen op of boksen op tegen wat anderen van ze verwachten. Bij de sessies stellen we doelen. Dit zijn steeds kleine stappen, die uiteindelijk leiden tot inzichten, bewustwording en het doorbreken van gewoontes. Op die route begeleid ik mensen.”

Afbeelding
Dwergvinvis gezien bij paal 17 Algemeen 11 uur geleden 6
Afbeelding
Nieuwe Texel Darts Trophy op De Krim Algemeen 14 uur geleden 5
Afbeelding
Nét niet voor Betsema in Boom Algemeen 15 uur geleden 3
Afbeelding
De Lezersfoto - Ochtendfile Algemeen 23 uur geleden 18
Afbeelding
Koreaanse detective in Cinema Texel Algemeen 2 dec, 16:00
Afbeelding
Zienswijzen als reddingsboei tegen maatregelen in Paraplubestemmingsplan verblijfsrecreatie Algemeen 2 dec, 14:00 4
Afbeelding
Boomsingel onderhoud langs Waalenburgerdijkje Algemeen 2 dec, 08:00 2
Afbeelding
Texel deze Week 1 december 2022 Algemeen 1 dec, 18:39