De Waddenzee.
De Waddenzee. Foto: Janet Brouwer

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Raad tegen nieuwe vergunningen gasboringen

Algemeen

Een meerderheid van de politieke partijen op Texel spreekt zich uit tegen alle nieuwe vergunningen voor gasboringen en gaswinningen in de Noordzee en de Waddenzee.

Dat staat in een motie van PvdA, GroenLinks, Hart voor Texel, CDA en D66 die vanavond tijdens de raadsvergadering wordt ingediend. De vijf partijen hebben daar samen een meerderheid van tien van de vijftien zetels.

Volgens de vijf partijen moet bij vergunningaanvragen het voorzorgsprincipe worden toegepast. “Zolang er onzekerheid bestaat over mogelijke schade en effecten op de Waddeneilanden en hun directe omgeving, mogen er geen nieuwe vergunningen worden afgegeven in Noordzee en Waddenzee.”

Directe aanleiding voor de motie zijn plannen van het rijk om ruim 19 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog en Borkum een productieplatform te realiseren waar eind 2024 gas gewonnen zou moeten worden.

De Duitse deelstaat Nedersaksen was daar een jaar geleden nog tegen, maar werkt inmiddels - sinds het begin van de oorlog in Oekraïne - aan een versnelde procedure voor de vergunningen. De vergunningen voor het Nederlandse deel van de boringen liggen volgens het Rijk sinds begin juni online ter inzage.

De nieuwe voorgenomen gasboring op de Noordzee leidde vorige maand al tot een open brief van meer dan vierhonderd hoogleraren en wetenschappers, van wie velen van het NIOZ, die zich openlijk uitspraken tegen nieuwe gasboringen op zee. 

Provinciale Staten van Noord-Holland, Friesland en Groningen spraken zich vorig jaar uit tegen het verstrekken van vergunningen voor economische activiteiten die de Waddenzee aantasten.

Martin en Karin Zeeman in de winkel aan de Waalderstraat.
Grabbelen bij Smakelijk & Meer Algemeen 5 uur geleden 16
Afbeelding
Multigames in de TXL Sporthal Sport 7 uur geleden 1
Spelletjes op het grasveld van S.V. De Koog.
Veel animo voetbalinstuif S.V. De Koog Sport 11 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe cursus aquarelleren bij Artex Cultuur 1 mei, 13:53
Porren in het vuur tijdens de meierblis.
Texel laat meierblis branden Algemeen 1 mei, 09:00 4
V.l.n.r.: Hugo Groothuis, Thomas Wassenaar, Kevin van Zuilekom, Mike van der Haas, Jan van Wijk, Herbert de Geer en Tim de Haan
Heren 1 schrijft historie met promotie Algemeen 30 apr, 22:32
De meierblis in Den Burg.
Meierblissen op Texel ontstoken Algemeen 30 apr, 20:00 1
Gezelligheid in Den Burg in 2023. Dit jaar ruimt de gemeente alle banken en hutten van tevoren op.
Redactie zoekt mooiste meierblisfoto's 2024 Oproep 30 apr, 10:30