Logo texelsecourant.nl
Syrian Chefs aan het woord in Galway.
Syrian Chefs aan het woord in Galway.

Oud-Texelaar tussen internationale topkoks

Oud-Texelaar Juriaan Momberg is één van de chef-koks die spreekt tijdens Food on the Edge, een internationaal symposium met enkel topkoks in Galway City (Ierland). Het evenement is in het leven geroepen om het wereldwijde netwerk van koks 'en enthousiastelingen' te verbeteren. Momberg is onderdeel van 'Syrian Chefs', een avontuur dat begon toen hij besloot te helpen als vrijwilliger in een opvangcentrum voor Syrische vluchtelingen.

Het project kreeg steeds meer bekendheid, die ver over de Nederlandse grenzen trok. In Ierland mocht hij gisteren alles over Syrian Chefs vertellen, waarbij met de Syrische vluchtelingen gekookt wordt. Momberg ging zelfs een stap verder, volgend jaar wil hij een restaurant openen met een aantal van de vluchtelingen.  


Ondanks dat hij al een tijdje van Texel is vertrokken, is hij zijn roots niet vergeten. Zo sprak hij het internationale gezelschap toe: "My personal story began on an island in the north of the Netherlands. It is called Texel. It is about as big as Inis Mór, Inis Meáin and inisheer  combined. Even though it has nothing to do with the story, I am extremely proud of the place I come from. According to the Lonely Planet, it is even in the top 10 of places to visit in Europe! Well deserved, I think, especially when you take our local delicacy into account: lamb! Ours is one the best in the world. Lamb from Texel has a very unique taste: a slightly salty flavour, derived from the salty sea air and saline soil. Besides, it is extremely tender and juicy."  

Momberg zelf is razend enthousiast: "Ik zit hier gewoon met vijftig van de beste koks te wereld. Dan sta je op het podium en zijn ze dolenthousiast over wat je doet. Ik kreeg een enorm applaus. Het begon in 2015 natuurlijk als vrijwilligerswerk in de oude vrouwengevangenis aan de Havenstraat in Amsterdam. Daar zat een professionele keuken in, maar die moest gerepareerd worden. Dat hebben we gedaan en toen zijn we aan de slag gegaan. We kunnen vluchtelingen wel 'bed, bad, brood geven, maar ze moeten aan het werk. Dat is de enige manier voor ze om te integreren. De keuken van het Midden-Oosten is geweldig, we hebben ons voor de gek laten houden met slechte broodjes shoarma en kebab", vertelt hij.


Het restaurant dat hij volgend jaar wil openen gaat er komen. "We hebben een aanbesteding gewonnen en hebben al een stuk land. Er zijn zo veel geweldige Syrische koks, net als bij ieder bedrijf zal er een selectie gemaakt worden van de beste koks. En wat veel mensen niet weten: "ook in het Midden-Oosten hebben ze de beste wijnen en bieren. Die komen zeker op tafel zodra het restaurant geopend wordt."

Job Schepers
Verslaggever op een geliefd bananeneiland| Horecaverslaggever| Texelse Courant| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

reageer als eerste
Meer berichten

Wat vindt u?

Moet de gemeente meebetalen aan het onderhoud van fietspaden van Staatsbosbeheer.Reageren!