Elsje.
Elsje.

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Willy Vandersteen prijs voor Elsje

Algemeen

Eric Hercules en Gerben Valkema hebben de Willy Vandersteen prijs 2016 gewonnen voor het stripalbum 'Elsje maakt geschiedenis'.

Het album is daarmee uitgeroepen tot beste Nederlandstalige stripalbum van het jaar. Hercules is in het dagelijks leven vooral bekend als wethouder op Texel, maar daarnaast werkt hij al meer dan vijftien jaar samen met Valkema.

De twee leerden elkaar kennen bij Studio Jan Kruis waar ze meewerkten aan de strip Jan, Jans en de Kinderen. De samenwerking leidde in 2006 tot het stripfiguur Elsje. Valkema tekent en Hercules bedenkt de scenario's.

Volgens de jury van de Willy Vandersteenprijs is Elsje een typisch voorbeeld van de klassieke familiestrip: toegankelijk, grappig, fris en helder getekend. "De reeks toont aan dat de familiestrip allerminst met uitsterven is bedreigd." 

De scenario's van Hercules zijn volgens de jury bijzonder grappig, spontaan en verfrissend. "Hij maakte van Elsje een knuffelbaar en ook prikkelbaar meisje waarvan je wel moet houden." Valkema heeft een vlotte tekenstijl die volgens de jury doet denken aan grootmeester Franquin, tekenaar van onder andere Robbedoes en Guust Flater.

De Willy Vandersteenprijs is vernoemd naar Willy Vandersteen, de tekenaar van Suske en Wiske. De prijs is in het leven geroepen door het Vlaams-Nederlandse huis deBuren te Brussel, Stripdagen Haarlem en Strip Turnhout. Het is de belangrijkste striponderscheiding in het Nederlandse taalgebied.

Afbeelding
Eigenwijs biertje bij Jumbo Texel Algemeen 2 uur geleden 4
Afbeelding
Binnenlocatie in nieuwe 'Terug in de tijd' Algemeen 5 uur geleden 6
De versierde optocht door Oosterend, voorafgegaan door de drumband.
Regen deert Koningsdagvierders niet Algemeen 7 uur geleden 4
Afbeelding
Texel 7 zaalvoetbalkampioen Sport 7 uur geleden 9
Aansprekende bewegwijzering in Castricum.
De Lezersfoto - De juiste richting Algemeen 10 uur geleden 2
Afbeelding
Redactie op zoek naar mooiste koningsdagfoto's Oproep 22 uur geleden
Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's gisteren
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 26 apr, 15:10