De berging wordt ingericht als gebedsruimte.
De berging wordt ingericht als gebedsruimte.

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Vergoeding COA naar verwachting toereikend voor crisisnoodopvang

Divers

De vergoeding van honderd euro per nacht per vluchteling is naar verwachting nagenoeg kostendekkend voor de crisisnoodopvang in sporthal Ons Genoegen.

Dat laat de gemeente desgevraagd weten. Texel krijgt voor de crisisnoodopvang naar verwachting iets meer dan een ton van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) op basis van circa 120 vluchtelingen die negen nachten in Ons Genoegen verblijven.

Het geld wordt volgens de gemeente onder meer besteed aan eten en drinken voor de vluchtelingen, vrijwilligers en beveilging, de vloer die tijdelijk in de sporthal is gelegd, de huur van meubilair, professionele schoonmaak, aanwezigheid van medici, het wassen van linnen en kleding, persoonlijke verzorging als shampoo, tandpasta en luiers, slaapgerei, de inzet van professionele tolken, EHBO, uitgaven van dagbesteding en kleine bouwkundige aanpassingen die zijn gedaan aan de sporthal, zodat die geschikt is voor de opvang van de mensen.

Een deel van de spullen zijn volgens een woordvoerder geheel of gedeeltelijk gesponsord door Texelse ondernemers. "Er kunnen ook spullen overgenomen worden van andere opvangcentra." De uren die de ambtelijke organisatie in de crisisnoodopvang heeft gestoken, worden volgens de gemeente niet ten laste van de vergoeding van het COA gebracht. "Er zijn gemeentelijke medewerkers die ook als vrijwilliger of vrijwilligster hun steentje bijdragen."

Gemeenten kregen aanvankelijk veertig euro per vluchteling per nacht van het COA voor crisisnoodopvang, maar dat was bij lange na niet voldoende om de kosten te dekken. Na overleg tussen het COA en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is de vergoeding recent opgetrokken naar honderd euro. De vluchtelingen zijn via het COA verzekerd tegen ziektekosten en de gevolgen van wettelijke aansprakelijkheid.

Afbeelding
Eigenwijs biertje bij Jumbo Texel Algemeen 13 uur geleden 6
Afbeelding
Binnenlocatie in nieuwe 'Terug in de tijd' Algemeen 16 uur geleden 6
De versierde optocht door Oosterend, voorafgegaan door de drumband.
Regen deert Koningsdagvierders niet Algemeen 18 uur geleden 6
Afbeelding
Texel 7 zaalvoetbalkampioen Sport 18 uur geleden 10
Aansprekende bewegwijzering in Castricum.
De Lezersfoto - De juiste richting Algemeen 21 uur geleden 2
Afbeelding
Redactie op zoek naar mooiste koningsdagfoto's Oproep 26 apr, 20:00
Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 26 apr, 17:00
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 26 apr, 15:10