Entreezijde van het museum, Barentszstraat
Entreezijde van het museum, Barentszstraat Foto: Bert Koning

Museum Kaap Skil veertig jaar

Algemeen

Het is feest bij Museum Kaap Skil! Op vrijdag 31 juli is het precies veertig jaar geleden dat de Texelse duikers en jutters hun vondsten voor het eerst exposeerden in de graanpakhuizen aan de Barentszstraat. De expositie was bedoeld als vierdaagse attractie tijdens de Havenfeesten, maar werd een blijver. Om dit te vieren is er vrijdag voor alle bezoekers een kleine attentie en mag iedereen die 40 jaar oud is die dag gratis naar binnen. In september zal het jubileum groots gevierd worden, samen met de mensen van het eerste uur.

Het Oudeschilder museum startte als Maritiem Museum. Er waren verschillende tentoonstellingen te bewonderen, onder andere met vondsten van de Texelse duikers en jutters, werken van de Texelse kunstenares Souwtje de Wijn en een tentoonstelling over de geschiedenis van de haven. Het geheel maakte deel uit van een groots vierdaags festijn ter ere van 200 jaar haven van Oudeschild. Vanwege de grote belangstelling voor de exposities werd de openstelling steeds opnieuw verlengd. Inmiddels is het museum niet meer weg te denken uit de havenplaats.

In 1987 werd de naam van het museum veranderd in Maritiem & Jutters Museum. De graanpakhuizen en wierschuur waarin het allemaal begon, zijn nog steeds onderdeel van het museum. De monumentale graanpakhuizen zijn in 2018 nog helemaal gerestaureerd.

Sinds het entreegebouw in 2012 aan de Heemskerckstraat is gerealiseerd, draagt het museum de naam Museum Kaap Skil. Het aanbod is in de loop der jaren sterk uitgebreid, maar nog steeds kunnen de bezoekers genieten van wat duikers en jutters allemaal vinden en maken ze kennis met het eilandleven en het leven op zee. Door achtergrondinformatie te geven, met name op en rond de maquette van de Reede van Texel, begrijpen bezoekers beter waar alle tentoongestelde vondsten vandaan komen.

Het museum is uitgegroeid tot een volwaardig museum, met museumregistratie. Voorwaarde daarvoor zijn onder andere een verantwoord collectiebeheer. Dankzij de intensieve samenwerking met de Texelse duikers zijn er vele bijzondere objecten te zien, waarbij de vondsten uit het Palmhoutwrak wel de kroon spannen. Vele Texelaars, met name Oudeschilders, hebben zich jarenlang ingespannen om het museum de status te geven die het nu heeft. Met en voor deze mensen zal in september een jubileumfeest worden georganiseerd. Vanwege de vakantie is het feestje op 31 juli voor de bezoekers van het museum.

Versierde molen tijdens het Havenfeest van 1980
V.l.n.r.: Hugo Groothuis, Thomas Wassenaar, Kevin van Zuilekom, Mike van der Haas, Jan van Wijk, Herbert de Geer en Tim de Haan
Heren 1 schrijft historie met promotie Algemeen 7 uur geleden
De meierblis in Den Burg.
Meierblissen op Texel ontstoken Algemeen 10 uur geleden
Gezelligheid in Den Burg in 2023. Dit jaar ruimt de gemeente alle banken en hutten van tevoren op.
Redactie zoekt mooiste meierblisfoto's 2024 Oproep 19 uur geleden
Afbeelding
Voorjaarsmarkt in centrum Den Burg Algemeen 22 uur geleden 7
Schetsontwerp van het kunstwerk in het Thijssehuis.
Zoeken naar kleuren kunstwerk Thijssehuis Algemeen 29 apr, 13:45 14
Vlnr: Arco Garritsen en Jan Jacob Rab van de Zestig van Texel met in hun midden Jaap Witte.
Jaap Witte wint Schapenroosterbokaal en Lopertje Sport 29 apr, 10:00 2
De hoogwerker is paraat in de Molenstraat voor controle van de schoorsteen.
Brandweer in actie na brandmelding Algemeen 28 apr, 17:55
Fien Quartel, Jari Ellen en Jef Mets op het hoofdveld van SV De Koog.
"Zonder jeugd, geen ziel" Algemeen 28 apr, 14:13