Combine aan het werk op het land van Akenbuurt.
Combine aan het werk op het land van Akenbuurt. Foto: Ton Zegers

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Graanoogst uitzonderlijk vroeg, voorspoedig en geen droogkosten

Landbouw / Visserij

De graanoogst die zó vroeg in het jaar en zó voorspoedig verliep als dit jaar is uitzonderlijk. 

Het droge weer met hoge temperaturen zorgde er voor dat het graan snel een harde korrel had en het stro volledig geel werd. Het is een goed graanjaar en er kan zonder droogkosten worden geoogst.

Algemeen waren de korrels goed gevuld met als resultaat dat er hoge kilogrammen per ha zijn geoogst. Bij de wintertarwe percelen waarbij meer dan 10 ton korrel per ha zijn geoogst. Zomergerst scoorde zelfs nog beter met 11 ton per ha. Wel met de opmerking dat niet alle partijen voldoen aan de voorwaarden om als brouwgerst verwerkt te worden. Het eiwit moet minimaal 11 % zijn en daar voldoen niet alle geoogste partijen aan. Deze gaan voor voergerst.

De verwachting is dat de opbrengsten van zomertarwe lager zijn. Dit gewas heeft lijden gehad van de droogte plus hoge temperaturen. De graankorrels in de aren zijn te mager gebleven. 

Door de vroege oogst van het graan kan ook de groenbemester vroeg ingezaaid. Ook geeft het een ideale mogelijkheid, wanneer de ontwatering van de percelen te wensen overlaat, om nieuwe drainreeksen aan te leggen. De praktijk leert dat drains gelegd in een droge bodem veel beter en veel langer het water afvoeren dan wanneer er in een te natte bodem drainreeksen worden geplaatst.

Gelijk de werking van drainreeksen is dit ook het resultaat door een kalkbemesting op de droge bouwvoor te strooien. Kalk laat zich in een droge bouwvoor goed verdelen en verbinden met de gronddeeltjes. De hoeveelheid te strooien kalk laten afhangen van het grondonderzoek en het te telen gewas in 2023.

Kali gestrooid in augustus laat veelal lekkere malse percelengrasland in het najaar zien. De waterhuishouding in een plant wordt sterk gestimuleerd in groei en ontwikkeling als er direkt opneembare kali aanwezig is.

Afbeelding
Sinterklaas in Evenementenhal Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Redactie op zoek naar programma’s Ouwe Sunderklaas Algemeen 3 uur geleden 2
Afbeelding
De Lezersfoto - Kotter bij Ceres Algemeen 5 uur geleden 10
Afbeelding
Dwergvinvis gezien bij paal 17 Algemeen 17 uur geleden 8
Afbeelding
Nieuwe Texel Darts Trophy op De Krim Algemeen 20 uur geleden 6
Afbeelding
Nét niet voor Betsema in Boom Algemeen 22 uur geleden 3
Afbeelding
De Lezersfoto - Ochtendfile Algemeen 3 dec, 08:00 18
Afbeelding
Koreaanse detective in Cinema Texel Algemeen 2 dec, 16:00