De Waag te midden van alle werkzaamheden.
De Waag te midden van alle werkzaamheden. Job Schepers

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Renovatie De Waag kost extra geld

Algemeen

Het opknappen van De Waag op de Vismarkt in Den Burg lijkt duurder te gaan worden dan gepland. Uit de stukken van de gemeentelijke begroting wordt duidelijk dat er een investering van €33.058 exclusief BTW (€40.000,- inclusief) nodig is.

Het college wil deze extra kosten verdelen over twintig jaar. In de stukken staat: "Rijksmonument De Waag op de Vismarkt in Den Burg is in slechte staat. Er is gestart met de renovatie, maar de constructie blijkt instabiel. De gewenste functie als plaats voor de promotie van het Texels product en als terras kan niet worden gerealiseerd." Volgens gemeente zijn de plannen hiermee niet van de baan. 

"Wat er staat is de situatie die ontstaat als de extra investering er niet komt." De redactie heeft het rapport van het bouwkundig onderzoek opgevraagd, maar dat kon voor het ter perse gaan van deze krant nog niet toegezonden worden. Wat de renovatie van De Waag tot nu toe gekost heeft, is nog onbekend. Het dossier De Waag begint een zeer langlopend dossier te worden. In juni gaf de gemeente aan dat de werkzaamheden nog dit jaar hervat zouden worden, maar voorlopig gebeurt er niets en blijven de deuren gesloten. Volgens de voorlichting is de nieuwe vergunning voor de verbouwing door de Rijksdienst Cultureel erfgoed toegekend. Als het geld beschikbaar wordt gesteld, kan een aannemer worden gezocht.

Afbeelding
Verhalen door De Vriendenkring Algemeen 17 uur geleden
Piet Kooiman en Henk Cornelissen.
Podcast Texelse Courant 2 mei 2024 Algemeen 19 uur geleden
Martin en Karin Zeeman in de winkel aan de Waalderstraat.
Grabbelen bij Smakelijk & Meer Algemeen 23 uur geleden 37
Afbeelding
Multigames in de TXL Sporthal Sport gisteren 1
Spelletjes op het grasveld van S.V. De Koog.
Veel animo voetbalinstuif S.V. De Koog Sport 2 mei, 08:00
Afbeelding
Nieuwe cursus aquarelleren bij Artex Cultuur 1 mei, 13:53
Porren in het vuur tijdens de meierblis.
Texel laat meierblis branden Algemeen 1 mei, 09:00 4
V.l.n.r.: Hugo Groothuis, Thomas Wassenaar, Kevin van Zuilekom, Mike van der Haas, Jan van Wijk, Herbert de Geer en Tim de Haan
Heren 1 schrijft historie met promotie Algemeen 30 apr, 22:32