Flying Focus legt het eiland vaak op unieke wijze vast.
Flying Focus legt het eiland vaak op unieke wijze vast. Foto: Flying Focus / Herman IJsseling

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

“Texelgevoel kun je niet uitleggen”

Algemeen

De tuin van Jef, een tocht met De Jan Plezier, op pad met de TX 44 en borrelen bij de brouwerij. Het nieuwe Texel Magazine is misschien wel veelzijdiger dan ooit, en tegelijkertijd komen vertrouwde elementen terug.

roop kreeg opvolging van eilanddichter Fiet van Beek en ook zij is bereid gevonden een bijdrage te leveren voor het nieuwe magazine. De redactie - bestaande uit Gerard Timmerman (hoofdredacteur), Joop Rommets, Jeroen van Hattum en Job Schepers - brengt een breed scala aan onderwerpen op tafel.

Als makers van Texel Magazine hebben we ons best gedaan uw vakantiegevoel nog wat te versterken

In de rubriek vers bloed worden vier jonge Texelse ondernemers geportretteerd. Melinda Kooger, Ever Malschaert, Rick Winkel en Job Witte begonnen allemaal midden in de coronacrisis met hun ondernemersloopbaan. Wat drijft hen en wat verwachten ze van hun toekomst? 

Veel toeristen komen naar Texel voor de natuur. Aan natuurbeleving dan ook geen gebrek in deze editie van Texel Magazine. Zo sprak Jeroen met schaapsherder Daphne Hogeweg en nam hij een kijkje bij Sterrenwacht De Jager, nabij Ecomare. Over Ecomare gesproken: de reportage over het uitzetten van zeehonden is zeker de moeite van het lezen waard. 

Op de camping

Iedere keer dezelfde vakantie, gaat dat niet vervelen? Niet voor de honkvaste kampeerders die aan het woord komen in de reportage van Gerard Timmerman. “Texelgevoel kun je niet uitleggen, het zit in je hart. Het is als een virus. Eentje waar geen vaccin tegen bestaat”, vertelt één van hen.

Het geeft  een mooi inkijkje in het vakantieleven van kamperend Texel waar zowel grotere campings zoals Woutershok en Kogerstrand aan bod komen als de boerderijcamping aandacht krijgt. 

Culinair genieten 

Naast een eiland van natuur, is Texel ook echt een eiland waar je heerlijk kunt eten. Culinaire tips ontbreken dan ook zeker niet. Zo neemt de redactie van het Magazine uitgebreid de tijd voor een kijkje in de tuin van Jef en Nadine van sterrenrestaurant Bij Jef, gaan ze in gesprek met Hans, Angelique en Marjolein van De Coninck van Poolen, Anton en Nancy van restaurant en Boutique-Hotel De Smulpot en zijn er recepten te vinden van de chef-koks van Rebecca en De Smulpot waar de lezer zelf mee aan de slag kan. Daarnaast bracht de redactie een bezoek aan de Texelse Bierbrouwerij waar niet alleen bier gemaakt wordt, maar ook bier geproefd kan worden. In de rubriek ‘Texel mee naar huis’ vindt ook de Texelaar weer verrassende en smakelijke tip van Texelse bedrijven. Kortom, er valt op culinair gebied genoeg te genieten in Texel Magazine 2022.

NIOZ

Opvallend in Texel Magazine is de serie die Joop Rommets schreef over het NIOZ. Iedere keer dat men de boot naar Texel neemt, zie je het complex, maar het is voor velen een onbekende wereld. Wat gebeurt er achter de deuren van het NIOZ. Joop sprak met onderzoekers Julia Engelmann, Jan van Gils, Jan-Berend Stuut en Suzanne Poiesz. Laatstgenoemde zegt over haar onderzoek naar de visstand: “Het is net politieonderzoek: is de dader inderdaad op de plek van de moord geweest?’

Nostalgie

Wat is er heerlijker dan tijdens een regenachtige middag lekker met een magazine op de bank neer te ploffen en jezelf onder te dompelen in nostalgie. De historische bijdrage van Joop Rommets over de jutterij is een artikel dat zich hier uitstekend voor leent. 

De nieuwste editie van Texel Magazine is fraai vormgegeven en voorzien van prachtig beeldmateriaal. Het grootste deel van de fotografie was dit jaar in handen van Texelaar Robin Waerts, maar bevat daarnaast ook werk van luchtfotograaf Herman IJsseling (Flying Focus), Evalien Weterings en archiefmateriaal van de Texelse Courant. 

In het voorwoord zegt magazine-hoofdredacteur Gerard Timmerman het treffend: “Als makers van Texel Magazine hebben we ons best gedaan uw vakantiegevoel nog wat te versterken.” Maar ook de niet op vakantie zijnde Texelaar, beleeft er ongetwijfeld veel leesplezier aan.

Vandaag bij de krant

Alle Texelse ‘papieren abonnees’ ontvangen het magazine bij deze krant. Digitale- en postabonnees kunnen het Magazine afhalen bij de balie van Het Polderhuis, Vismarkt 7 in Den Burg.

Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 12 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45