Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is. Foto: Gemeente Texel

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen

Algemeen

Het college gaat geen actie ondernemen richting politiek Den Haag om het Texelvignet terug te krijgen in de oude staat die het had vóór de invoering van de blauwe zones in Den Burg en De Koog.

Dat blijkt uit antwoorden van het college op vragen van de VVD. De partij hoopt dat het Texelvignet weer van kracht kan worden op heel Texel zonder de blauwe zones waar het vignet niet meer geldig is, maar de parkeertijd leidend is geworden. Die situatie komt voort uit een uitspraak van de Hoge Raad dat parkeerbelasting en een maximale parkeertijd niet in één parkeerregime mogen samenvallen. De plekken in Den Burg en De Koog waar een maximale parkeerduur geldt, zijn na de uitspraak een soort van enclaves binnen het Texelvignet geworden en dat wordt aangegeven met blauwe lijnen op straat.

Het college geeft in antwoord op de VVD aan de ambtelijke capaciteit op het gemeentehuis eerst in te zetten voor het invoeren en evalueren van het nieuwe systeem met de blauwe zones. Dat is volgens het college een systeem dat - na de uitspraak van de Hoge Raad - de juridische toets kan doorstaan.

De VVD had er bij het college op aangedrongen om in aanloop naar een congres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) in juni de krachten richting Den Haag te bundelen om terug te keren naar de oude situatie dat parkeerbelasting en een maximale parkeertijd wel onder één regime mogen samenvallen. Op die manier zou ook het Texelvignet weer op heel Texel geldig kunnen worden.

Het bovenstaande artikel heeft u gratis kunnen lezen. Dagelijks zijn onze acht redacteuren aan het werk om het nieuws en de achtergronden op Texel te verslaan. Wilt u alle artikelen kunnen lezen en de lokale journalistiek steunen, neem dan een abonnement. Dit kan al vanaf € 7,10 per maand. Klik hier om ook abonnee te worden. Bent u al abonnee, dan kunt u, voor slechts €1,50 per maand extra, de krant óók online lezen inclusief toegang tot alle EXTRA artikelen op onze website. Mail hiervoor naar abonnementen@texelsecourant.nl

Afbeelding
Het uitwerken van je bouwplan Advertorials 4 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Texel zoekt een Medewerker Gemeentewinkel 6 uur geleden
Lassie beleeft een nieuw avontuur met haar baasje Flo op de boerderij.
Jeugdsentiment: Lassie is terug in bioscoop Algemeen 8 uur geleden 1
Afbeelding
Verhalen door De Vriendenkring Algemeen 2 mei, 20:10
Piet Kooiman en Henk Cornelissen.
Podcast Texelse Courant 2 mei 2024 Algemeen 2 mei, 18:00
Martin en Karin Zeeman in de winkel aan de Waalderstraat.
Grabbelen bij Smakelijk & Meer Algemeen 2 mei, 14:00 37
Afbeelding
Multigames in de TXL Sporthal Sport 2 mei, 12:00 1
Spelletjes op het grasveld van S.V. De Koog.
Veel animo voetbalinstuif S.V. De Koog Sport 2 mei, 08:00