Pim, Luna en Gijsje zetten zich in voor een beter klimaat: "We moeten niet alleen aan onszelf denken."
Pim, Luna en Gijsje zetten zich in voor een beter klimaat: "We moeten niet alleen aan onszelf denken." Foto: Job Schepers

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

“Ook hier kunnen we meer doen voor klimaat”

Algemeen

“Het is niet voor iedereen mogelijk om naar Amsterdam te reizen en we willen graag alle Texelaars de kans geven hun stem te laten horen. Daarom organiseren wij een Texelse klimaatmars die op 6 november om 13:00 uur start op de ijsbaan”, vertelt Luna Boer uit 4 vwo. Ze krijgt bij onder andere hulp van Pim Hensen en Gijsje Keijser van de Jozefschool.

We spreken met de meiden af op de OSG en het drietal heeft zich goed voorbereid. “Het is belangrijk dat er aandacht is voor het klimaat. Van de week las ik bij de NOS dat als het niet lukt om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, de zeespiegel voor de Nederlandse kust eind deze eeuw met mogelijk 1,2 meter zal stijgen ten opzichte van het begin van deze eeuw. We kunnen dijken niet onbeperkt ophogen”, stelt Luna.

Eet dan biologisch vlees in plaats van kiloknallers

Dichterbij huis zien Pim en Gijsje ook genoeg ruimte voor verbetering. Zo waren ze betrokken bij protesten om de ijsbaan groen te houden en zijn ze een clubje begonnen om statiegeld in te zamelen. Het geld dat ze ophalen wordt gedoneerd aan het Wereld Natuur Fonds. Er is inmiddels al meer dan 170 euro opgehaald. “Ik zie nog steeds veel plastic slingeren als we in het bos zijn, maar ook in Den Burg. Dat is erg jammer. Dat moet beter. Dan heb je nog de TESO. Die doen al erg hun best, maar dat moet nog beter. De boot is nog steeds niet goed voor het milieu”, vertelt Gijsje.

Gijsje legt uit dat ze anderen niet willen vertellen wat ze precies moeten doen en laten, maar hoopt wel dat er meer begrip komt voor het klimaat. “Zelf ben ik vegetariër, maar mijn vader niet. Er wordt thuis wel minder vlees gegeten, omdat mijn moeder en ik geen vlees eten. Vleesvervangers zijn heel lekker hoor en je proeft het verschil niet eens. Maar mensen die wel echt vlees willen eten, moeten dat gewoon doen. Maar eet dan biologisch vlees in plaats van kiloknallers.”

We laten ons niet brengen. Ook niet als het regent, dan doen we een regenpak aan

Pim vertelt wat zij zelf al doet aan het klimaat. “Voor paardrijles gaan we altijd op de fiets naar De Koog, ook in de winter. We laten ons niet brengen. Ook niet als het regent, dan doen we een regenpak aan. Ik hoop dat in 2030 alle vervuilende auto’s zo duur zijn gemaakt dat het bijna niet meer te betalen is en schonere auto’s gesubsidieerd worden, zodat ook mensen met minder geld die kunnen betalen. Verder kun je thuis gewoon ‘s avonds een dekentje pakken in plaats van de verwarming omhoog te draaien. Ik ben vegetariër. Bij ons thuis wordt sowieso weinig vlees gegeten.” Bij Luna thuis hebben ze geen auto, vegetariër is ze al sinds haar zesde. “Toen kwam ik er achter dat vlees van dieren afkomstig is. Mensen hebben geen vlees nodig om te leven en gezond te blijven en er zijn genoeg alternatieven.”

Dat deze generatie er anders in staat dan velen van de generatie van hun ouders blijkt als schoonmaker Dennis Vonk het lokaal binnen komt lopen en in discussie gaat met de meiden. Hij geniet van zijn stukkie vlees en ziet het niet zitten om tofu te gaan kauwen. De meiden zijn niet onder de indruk en gaan de discussie met Dennis aan die zichtbaar geniet van de hoeveelheid tegengas. Ze worden het er over eens dat het beter is om biologisch vlees te kopen, maar verder liggen ze nog een eind uit elkaar. Als Dennis vertrekt, zijn de meiden tevreden met het verloop. 

Alle basisscholen zijn door de leerlingen geïnformeerd over de klimaatmars en ze hopen dat er veel mensen komen. “Iedereen is welkom, jong en oud. De route is ongeveer vijf kilometer door het centrum van Den Burg en eindigt bij het gemeentehuis. Als mensen niet de hele route kunnen lopen, is een gedeelte ook prima hoor.”

Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 14 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45