Garnalenkotter TX27 was één van de Texelse vissers die deelnamen aan het protest tegen windmolens op het IJsselmeer.
Garnalenkotter TX27 was één van de Texelse vissers die deelnamen aan het protest tegen windmolens op het IJsselmeer. Foto Pieter de Vries - Texel

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Texelse garnalenvissers bij protest op IJsselmeer

Algemeen

Texelse vissers hebben zaterdag meegedaan aan het protest van zo’n vijftig IJsselmeerkotters, garnalenkotters en Noordzeekotters op het IJsselmeer. 

Het protest richtte zich tegen windmolens die beslag leggen op hun viswateren. Zij vragen zich af of ze nog wel mogen vissen en of hun zonen en kleinzonen het werk op zee kunnen voortzetten. “Het ruimteverlies op het IJsselmeer en de Noordzee is gigantisch”, meldt belangenorganisatie EMK. 

“Vanaf Breezanddijk is het windmolenpark Fryslân zichtbaar. Daar mogen IJsselmeervissers zich niet vertonen. Noordzeevissers kampen met hetzelfde probleem. Volgens zeevissers hebben windmolens bovendien een enorme impact op het mariene milieu. Zij vinden de verhalen over biodiversiteitstoename van de energiesector pure bullshit. Tegelijkertijd zorgt de instelling van natuurreservaten voor een verdere inkrimping van hun visgronden. Garnalenvissers op de Waddenzee hebben daar eveneens mee te maken.”

Voorts vrezen vissers een tsunami aan nieuwe EU-wetgeving en nationale overheidsplannen die het werken op het IJsselmeer, de Waddenzee en de Noordzee vrijwel onmogelijk maakt. De totale visserijsector is ook verbaasd waarom milieuorganisaties zich niet druk maken over verdere industrialisering van het IJsselmeer en de Noordzee. “Vissers hebben helemaal geen vertrouwen meer in wat ngo’s allemaal beweren”, aldus EMK. 

Met afschuw namen ze kennis van plannen voor grote pontons met zonnepanelen in het IJsselmeer en op zee, om die te verankeren. “De pontons belemmeren echter de planktonproductie die juist zo belangrijk is voor de zuurstofvoorziening op aarde. Plankton staat bovendien aan het begin van de voedselketen en is daarom belangrijk voor het overige leven in zee.”

“Europese overheden weten dit dondersgoed maar stellen ter compensatie van de nadelige gevolgen van de ‘groene’ industrialisering natuurgebieden in waar visserij verboden is. Voorts gaan er in Brussel stemmen op om bodemberoerende visserijen te verbieden. Dat impliceert het einde van alle actieve visserijen want er bestaat geen visserij met zero-impact”, besluit EMK. 


Foto Pieter de Vries 


Foto Pieter de Vries 

Foto Pieter de Vries 

Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 11 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45