Reizigers die van de boot komen, zijn voorzien van mondkapjes.
Reizigers die van de boot komen, zijn voorzien van mondkapjes. Foto: Inter Visual Studio/Marcel Winter

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

VVV-directeur: "Hoge bezetting verwacht"

Toerisme

Concrete cijfers heeft hij nog niet, maar het aantal boekingen op Texel neemt inderdaad weer flink toe. Dat laat VVV-directeur Frank Spooren desgevraagd weten.

"De boekingen trekken inderdaad flink aan sinds Rutte in de tweede week mei zei dat we van “blijf thuis” naar “houd afstand” konden. Texel’s populariteit wordt onderschreven door het onderzoek waar de Texelse Courant al over schreef en waar Texel hoog in de lijstjes staat. We zien de Duitse gasten afgelopen weken langzaam weer naar het gebruikelijke aandeel groeien qua boekingen. Interessant wel is vast te stellen dat er ook deels een nieuwe doelgroep Texel aandoet. Dat is ook positief voor de langere termijn. Jammer is wel dat we nog wel constateren dat retail en horeca nog niet op het gebruikelijke niveau zit en ik ben benieuwd welk gedrag de consument vertoont richting het kamperen. 

Maar in de wetenschap dat corona minimaal effect heeft gehad op de zomervakantie en de huidige boekingstrend verwacht ik dat Texel vanaf eind juni een hoge bezetting zal hebben

Blijft men nog wat voorzichtig (en dus niet direct volle campings) of loopt deze sector ook spoedig vol, gelet op meer vraag dan aanbod situatie komende maanden. Eén aspect blijft cruciaal: we moeten met elkaar samen ervoor zorgen dat alles gezond en wel blijft op het eiland!" Als de redactie vraagt om concrete cijfers verzoekt Frank nog om een beetje geduld. "Komende weken gaat dat formeel duidelijker worden aan de hand van de 'KADO Texel-inventarisatie'. Maar in de wetenschap dat corona minimaal effect heeft gehad op de zomervakantie en de huidige boekingstrend verwacht ik dat Texel vanaf eind juni een hoge bezetting zal hebben. Alleen bij de campings en B&B ben ik benieuwd of gasten het langzaam weer aandurven om massaal deze (laatste) plekjes te gaan vullen. Cijfermatig, dus nog heel even geduld."

Boot

Aan boord van de boot is te merken dat gasten het eiland weer weten te vinden. Volgens directeur Cees de Waal van TESO was de bezetting van de voertuigdekken de afgelopen twee weken gemiddeld tussen de 80 en de 90 procent van de bezetting die voor deze periode gebruikelijk is. Het totale aantal passagiers was de afgelopen twee weken ruim 20 procent minder dan normaal in de eerste helft van juni. Volgens De Waal geven de passagiers gelukkig nog "onverminderd goed opvolging" aan de maatregelen die aan boord gelden in verband met de coronacrisis. Passagiers die in de auto zitten, moeten tijdens de overtocht in de auto blijven (tenzij een toiletbezoek nodig is). Mensen die wandelend dan wel fietsend aan boord komen, moeten op het haventerrein en tijdens de overtocht een mondkapje dragen. Dat geldt ook voor mensen die de auto verlaten voor toiletbezoek.

In praktijk moet ook worden vastgesteld dat mondkapjes vaak niet opgehouden worden onderweg en al worden afgedaan voordat passagiers de boot hebben verlaten.

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 22 uur geleden 10
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur gisteren
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30