Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Speedweekend Texel van afgelasten gered

Sport

Droogte dreigde even spelbreker te worden voor het Speedweekend van de MAB-club, waarbij autocrossers aanstaande zaterdag en zondag in Eierland de strijd aanbinden. Sproeiwater, nodig om de baan in conditie te houden, is niet meer voorradig. De oplossing komt van Boskalis van de Combinatie Tessel, die werkt aan de dijkversterking. De combinatie stelt belangeloos water beschikbaar. Niet uit de sloten of de leiding, maar opgepompt uit het Noord-Hollands Kanaal. Transportbedrijf Van Zuilen sponsort het transport.

Het Speedweekend belooft sowieso een waar spektakel te worden. Aan de start maar liefst 110 stockcars. "Het grootste evenement ooit in Nederland op dit gebied", stelt de organisatie. Er zullen op zaterdag twee manches en op zondag twee manches plus de grote finale worden verreden. Op zaterdag zal na twee manches een semifinal plaatsvinden, waarin de beste negen coureurs van de witte-, gele-, blauwe- en rode- daken zullen starten in de Junioren, Rodeo, Vrije standaard en Stockcars. De winnaar van deze finale krijgt een startbewijs op de eerste startrij voor de grote finale op zondag. Diegene met de meeste punten over zaterdag en zondag (vier manches) mag in de finale de binnen- of buitenkant op de eerste startrij kiezen als startpositie.

Aan de start traditiegetrouw niet alleen veel Texelaars. Ook overkanters weten de baan aan de Hoofdweg moeiteloos te vinden. Op de deelnemerslijst prijkt onder meer de naam van Pieter van der Iest. Hij werd vorig jaar winnaar van het Speedweekend. Ook Gert-Jan Klok die de tweede Texelse autocross van 2017 wist te winnen, verschijnt aan de start. De ogen van de Texelaars zullen zich in de koningsklasse onder andere richten op Pieter Langeveld, Maarten Broekman en de broers Chris en Ben Boersen. Maar zoals het in iedere materiaalsport geldt: één klein foutje of een technisch mankement kan alles op zijn kop gooien.

Het weekend trapt net als alle jaren af met de junioren. Zij zijn misschien niet het snelst van iedereen, maar door de jeugdige onbevangenheid is deze klasse zeker de moeite waard. Aan de start verschijnen zaterdag achttien deelnemers tussen de twaalf en achttien jaar oud. Blijkt de autosport een mannensport of gaan Melanie Smit of Marousha Van Egmond met de beker aan de haal?

De Vrije Standaard klasse was vorig jaar een overkants feestje. Patrick Sintebin uit Alkmaar werd toen de winnaar en hij is dit jaar ook weer van de partij, hetzelfde geldt voor Jan van der Weij uit Blije die in 2017 tweede werd. Lukt het Laurens Slik uit De Waal (vorig jaar derde) om ditmaal voor de gasten te eindigen en de beker op het eiland te houden? Maar er zijn zat kapers op de kust. Van de 31 deelnemers zijn er dertien van het eiland afkomstig.

Een Texels feestje is de Bangerstox-klasse met 28 deelnemers. "Als je auto niet meer door de APK komt, dan mag hij meerijden in de bangerstox. In deze klasse is niets te gek", zo omschrijft de MAB-Club dit onderdeel. De klasse dreigde te verdwijnen, maar werd van de ondergang gered. Vorig jaar bleek waarom en de toeschouwers genoten.

De Rodeo is een laagdrempelige klasse, waarbij men zich soms afvraagt hoe het mogelijk is dat een auto nog rolt. Doorrijden met drie wielen of in een auto die inmiddels van een Volvo stationcar lijkt veranderd in een Fiat 500 zijn geen zeldzaamheid. Met zeventig deelnemers is het de op één na grootste klasse.

Aanvang zaterdag en zondag 12:00 uur, entree €10,- euro per dag en kinderen tot 12 jaar €5-.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 15 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3