Het Texelse biljartkampioenschap wordt gespeeld op zeven biljarts.
Het Texelse biljartkampioenschap wordt gespeeld op zeven biljarts. Foto: Archief Texelse Courant

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Texels biljartkampioenschap in De Hof

Sport

In dorpshuis De Hof in De Koog spelen 97 biljarters van vrijdag 3 tot en met zondag 12 februari  om het Texels biljartkampioenschap.

Dit toernooi werd in 1987 voor het eerst georganiseerd, nu voor de drieëndertigste keer. In 2021 en 2022 ging het niet door vanwege de coronapandemie.

Er zal op zeven tafels worden gespeeld in drie categorieën, namelijk libre, bandstoten en driebanden. In elk daarvan zijn bekers te verdienen en het uiteindelijke kampioenschap wordt betwist door de respectievelijke winnaars van deze drie speldisciplines. Publiek is van harte welkom.

Het mag gerust een groot toernooi worden genoemd. In De Hof staan gewoonlijk drie tafels, maar er zijn er nog vier bijbesteld, om de partijen zonder al te lange tussenpozen te kunnen laten verlopen. Er zijn 97 deelnemers, van wie een aantal meedoet in meerdere spelsoorten. “Voor libre zijn 84 belangstellenden ingeschreven, voor het bandstoten 30 en voor het driebanden 43”, vertelt John Sessink namens de organiserende stichting. Hij is dit jaar voor de vijfentwintigste keer betrokken bij de organisatie.

Programma

Het toernooi begint vrijdagavond om 19:30 uur. Komende zaterdag en zondag wordt er ook ’s middags gespeeld, vanaf 13:30 uur; zondag begint dat de finale van het bandstoten. Op doordeweekse dagen wordt er alleen ’s avonds gebiljart, vanaf 19:30 uur. Op zaterdag 11 februari beginnen om 10:00 uur de poulewedstrijden voor het driebanden en is het om 13:30 uur tijd voor de librefinale. Op de afsluitende zondag, 12 februari, begint om 11:00 uur de finale van het driebanden en wordt aansluitend de grote finale om het kampioenschap ‘overall’ gespeeld.

Afbeelding
Van der Vis wil stoppen; pand tabakwinkel te huur Algemeen 2 uur geleden 4
Afbeelding
Onderhoud reservaat Zandkuil Algemeen 17 uur geleden 3
Afbeelding
Dansvoorstelling Artex in Evenementenhal Algemeen gisteren
Afbeelding
Techniek in een mooi kader Algemeen 28 mrt., 09:17
Afbeelding
'Het Atelier - Portret van Hella' Cultuur 28 mrt., 08:02 1
Afbeelding
Pupillentoernooi reclame voor het jeugdvoetbal Algemeen 27 mrt., 14:50 2
Afbeelding
Online lezing over het paasverhaal in de kunst Algemeen 27 mrt., 14:05
Afbeelding
ZDH houdt schade beperkt tegen VZV Algemeen 27 mrt., 11:25