Logo texelsecourant.nl

Forum voor Democratie grootste op Texel

  Politiek

Forum voor Democratie is woensdag bij de verkiezingen voor de provincie vanuit het niets in één keer de grootste partij op Texel geworden.

De partij van Thierry Baudet behaalde volgens de voorlopige uitslagen 1360 van de 7197 uitgebrachte stemmen op Texel. Dat is bijna 19 procent van het totaal aantal stemmen.

Tweede werd de VVD (1177 stemmen/16 procent). GroenLinks werd de derde in grootte met 866 stemmen (12 procent).

Forum voor Democratie behaalde de meeste stemmen bij de stembureaus in de bibliotheek en de Gollards in Den Burg, het Eierlandsche Huis in De Cocksdorp, de Bethel in Zuid-Eierland, De Hof in De Koog en 't Skiltje in Oudeschild.

Bij de stembureaus op het gemeentehuis in Den Burg, in de Waldhoorn in Den Hoorn en in de Wielewaal in De Waal gingen de meeste stemmen naar de VVD. Het CDA kreeg de meeste stemmen in De Bijenkorf in Oosterend en GroenLinks was de grootste in het Havenrestaurant op 't Horntje.

De overige voorlopige uitslagen op Texel: D66 448 stemmen, PvdA 674 stemmen, PVV 370 stemmen, SP 413 stemmen, CDA 814 stemmen, Partij voor de Dieren 318 stemmen, 50 Plus 152 stemmen, ON-H 122 stemmen, NIDA 6 stemmen, Code Oranje 86 stemmen, Denk 5 stemmen en ChristenUnie 338 stemmen. Er waren 42 blanco stemmen en 6 ongeldige stemmen.

Het opkomstpercentage op Texel was 66,03 procent. De uitslagen van de verkiezingen voor een nieuw algemeen bestuur voor hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier volgen later. Afgelopen nacht was al wel duidelijk dat er veel stemmen waren gegaan naar Groen, Water & Land van Arie Lap en de VVD met Arnold Langeveld op de lijst.


De uitslagen op Texel gepresenteerd tijdens een verkiezingsavond in het gemeentehuis.


Forum voor Democratie (FvD) is de afgetekende winnaar van de provinciale verkiezingen op Texel.

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Initiatiefnemers van de petitie "Zeg nee tegen 5G" waarschuwen dat 5G (snel internet) schadelijke is voor onze gezondheid. Mee eens of niet mee eens?Reageren!