Afbeelding
Foto: Archief Texelse Courant

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

College wil toeristenbelasting voor 2019 dubbeltje omhoog

Politiek

Verhoging van de toeristenbelasting in 2019 met €0,10 naar €1,85 Dat is het voorstel van het college van b en w aan de gemeenteraad.

Het voorstel wijkt af van de gewoonte om de wijziging van de toeristenbelasting vast te leggen voor twee jaar, zoals is afgesproken met de toeristensector. De afwijking vloeit volgens wethouder van Financiën Hennie Huisman voort uit de onzekerheid die momenteel bestaat over een aantal zaken in de gemeentebegroting. Dat de voorgestelde verhoging van tien cent nu wordt aangekondigd, komt doordat met de toeristenbranche is afgesproken dit vóór de zomer bekend te maken.

Het college stelt de raad voor om de komende periode in gesprek te gaan over verschillende scenario's om de begroting voor 2019 sluitend te maken. In de eerste fase van het opstellen van de begroting worden beleidsvoorstellen en investeringsvoorstellen gedaan. 

In de zogeheten kaderstellende programmabegroting voor de raad benoemt het college fysieke, sociale en organisatorische voorstellen met financiële consequenties. Zoals de aanpak van het wegennet, investeringen in het sociaal domein en het in stand houden van de bereikbaarheid.

In fase twee komt het college met scenario's om de begroting sluitend te maken. Deze scenario's zijn gericht op het verhogen van inkomsten/ belastingen, het verlagen van uitgaven, het temporiseren van investeringen of een combinatie van deze maatregelen.

Afbeelding
Schouw sloten begint op 16 oktober Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Podcast Texel deze Week 21 september 2023 Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Negen verenigingen op pad voor Grote Clubactie Algemeen 20 uur geleden 1
Afbeelding
Thijssehuis gaat definitief door Politiek 21 sep., 07:30 58
Afbeelding
Texelaars voltooien 'Hoek tot Helder' Algemeen 20 sep., 19:11 9
Afbeelding
Instrumentale oriëntatie voor kinderen bij Artex Algemeen 20 sep., 14:53
Afbeelding
Zorgen in regio over afsluiting Kooybrug Algemeen 20 sep., 14:00 2
Afbeelding
Kookcursus voor mannen Algemeen 20 sep., 09:00 30