Logo texelsecourant.nl
Den Burg.
Den Burg. (Foto: Ton Zegers)

Groen licht Centrumfonds Den Burg

  Politiek

De gemeenteraad heeft gisteravond het licht op groen gezet voor het nieuwe Ondernemersfonds in Den Burg.

Met uitzondering van Texels Belang en Eiland Belang stemden alle partijen voor de komst van het fonds en de reclamebelasting op basis waarvan de gemeente het geld voor het fonds gaat innen. De voorgestelde tarieven bleven ongewijzigd.

Dat betekent dat ondernemers binnen de ring van Den Burg (Bernhardlaan, Emmalaan en Beatrixlaan) vanaf volgend jaar een tarief van minimaal €300,- en maximaal €1500,- per jaar betalen. Per €1000,- WOZ-waarde van het pand dat wordt gebruikt wordt, wordt €1,50 gerekend.

Ondernemers buiten de ring betalen minimaal €50,- en maximaal €250,- per jaar. Hier wordt €0,25 per €1000,- WOZ-waarde gerekend. De afgelopen dagen kwam het begrip 'tussenring' nog op om ondernemers net buiten het centrum tegemoet te komen, maar daar werd in de raadsvergadering niet meer over gesproken.

De reclamebelastingheffing geldt voor commerciële ondernemingen in zogeheten 'niet-woningen' (veelal bedrijfspanden) die reclame uiten. Beroepen-aan-huis in 'woningen' en bedrijven die maatschappelijk actief zijn, vallen niet onder de reclamebelastingverordening. Dat betekent dat zo'n 240 ondernemers in Den Burg de heffing opgelegd krijgen.

De gemeente gaat er vooralsnog vanuit dat het fonds €130.000,- per jaar gaat opleveren waarvan naar verwachting €100.000,- in het ondernemersfonds wordt gestort. De gemeente doet de inning en trekt de kosten daarvan af van de opbrengst.

De vaste bron van inkomsten moet Winkelhart van Texel (samenwerkingsverband winkeliers, cafés en restaurants in Den Burg) de kans geven om aan centrummanagement te doen en het centrum aantrekkelijk te laten zijn voor gasten.

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

De burgemeester krijgt mogelijk meer bevoegdheden om op te treden tegen woonoverlast op Texel.Reageren!