De Thijsseschool gezien vanaf de ijsbaan.
De Thijsseschool gezien vanaf de ijsbaan. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Raad: cultuurcentrum op plek Thijsseschool

Politiek

Artex, de bibliotheek en Young 4 Ever kunnen zich gaan opmaken voor gezamenlijke huisvesting op de locatie Thijsseschool in Den Burg.

De gemeenteraad koos woensdagavond, met uitzondering van de VVD, voor de locatie Thijsseschool aan de Keesomlaan als nieuwe plek voor het beoogde cultuurcentrum.

Dat was op initiatief van Texels Belang en de PvdA die vonden dat er knopen moesten worden doorgehakt in het dossier dat al jaren op tafel ligt.

Bedoeling was aanvankelijk dat er eerst nog een reikwijdte-onderzoek zou worden gehouden naar in ieder geval twee locaties (Thijsseschool en het skatepark een eindje verderop), maar dat was niet meer nodig.

De VVD had graag gezien dat Artex, bibliotheek en Young 4 Ever naar de vrijgekomen 1700 vierkante meter in de OSG waren gegaan, maar de liberalen kregen voor dat plan geen steun van de andere partijen.

De voorkeur voor de OSG was volgens de VVD uit financiële overwegingen. Raadslid Peter van Sijp rekende voor dat nieuwbouw op de locatie Thijsseschool ongeveer €6,6 miljoen zou kunnen gaan kosten en verbouw van de 1700 vierkante meter binnen de OSG €2,3 miljoen. 

Raadslid Veronne Koot (Texels Belang) wilde nog wel weten of het college niet in de problemen komt met huizenbouw, omdat er ook ideeën waren om op de plek van de Thijsseschool nieuwe huizen te bouwen.

Wethouder Hennie Huisman (wonen) gaf aan dat dat wel meeviel. Burgemeester Michiel Uitdehaag benadrukte dat nog altijd bekeken kan worden of het mogelijk is de nieuwbouw op de plek van de Thijsseschool te combineren met nieuwe woningen.

Die locatie komt vrij zodra de basisscholen van Den Burg hun intrek kunnen nemen in het nog te bouwen Onderwijscentrum in Den Burg.

Directeur Sander Boschma van Artex, die zich al jaren inspant voor een cultuurcentrum op de plek van de Thijsseschool, was blij met de besluitvorming. "Dit is het mooiste cadeau in ons jubileumjaar. Hier kunnen we mee verder."

Afbeelding
Schouw sloten begint op 16 oktober Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Podcast Texel deze Week 21 september 2023 Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Negen verenigingen op pad voor Grote Clubactie Algemeen 19 uur geleden 2
Afbeelding
Thijssehuis gaat definitief door Politiek 21 sep., 07:30 58
Afbeelding
Texelaars voltooien 'Hoek tot Helder' Algemeen 20 sep., 19:11 9
Afbeelding
Instrumentale oriëntatie voor kinderen bij Artex Algemeen 20 sep., 14:53
Afbeelding
Zorgen in regio over afsluiting Kooybrug Algemeen 20 sep., 14:00 2
Afbeelding
Kookcursus voor mannen Algemeen 20 sep., 09:00 30