Logo texelsecourant.nl
De hondshaai die op het strand ter hoogte van De Muy werd gevonden.
De hondshaai die op het strand ter hoogte van De Muy werd gevonden. (Foto: Femke de Korte)

Hondshaai gevonden op Texels strand

  Natuur

Op het strand ter hoogte van De Muy is donderdag een dode hondshaai van circa veertig centimeter gevonden.

De vondst werd gedaan door Femke de Korte tijdens het wandelen. Ze meldde de vondst bij Ecomare, waarna conservator Arthur Oosterbaan aan de hand van een foto vaststelde dat het om een hondshaai ging.

Het was volgens Ecomare nog een jong exemplaar. Volwassenen hondshaaien kunnen één meter lang worden. Aan de geslachtsorganen was te zien dat het een mannetje was.

Hondshaaien leven onder meer in de Noordzee, maar het komt niet vaak voor dat ze op het strand aanspoelen.

Volgens Ecomare zijn het zijn kleine, voor mensen ongevaarlijke haaien. "Je vindt ze voornamelijk dicht bij de zeebodem. Daar zoeken ze naar kreeftachtigen, kleine vissen, schelpdieren en wormen. Jonge hondshaaien geven de voorkeur aan ondiep water, volwassen dieren zitten liever in dieper water."

Het centrum voor wadden en Noordzee wijst er ten overvloede op dat er in de Noordzee veel verschillende haaiensoorten leven. "Haaien hebben een slechte naam, maar eigenlijk zijn er maar een paar soorten die echt gevaarlijk kunnen zijn. Haaiensoorten die je als mens beter niet tegen kunt komen, zie je eigenlijk nooit in de buurt van Nederland. Die leven vooral in tropische wateren. De meest algemene haaien die in de Noordzee zwemmen zijn klein van stuk, zoals de doornhaai, de gladde haai en de hondshaai.  Nu en dan worden ook grotere soorten gezien, zoals de reuzenhaai."

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Het beheer van paden op de Hoge Berg door middel van schapenbegrazing is een goed idee.Reageren!