Logo texelsecourant.nl
Foto: Flying Focus

Wagejot kleurt roze

  Natuur

Een ongewoon natuurverschijnsel bij het Wagejot aan de oostkant van Texel. Op deze luchtfoto van Flying Focus is goed te zien dat het water roze kleurt. "Zoiets heb ik in 33 jaar fotovliegen vanaf Texel nog nooit gezien! Weet iemand wat hier aan de hand is?", schrijft Flying Focus op Facebook.

Een meer in Australië vertoon ook deze verschijnselen. Daar komt de kleur door een combinatie van algen, bacteriën en garnalen. Arthur Oosterbaan van Ecomare houdt drie opties open. "Eigenlijk twee hoor. Zeevonk heeft namelijk een zalmrozige kleur, niet deze felle kleur. De andere opties zijn roodwier, een microscopisch klein diertje, de laatste optie de purper zwavelbacterie. Dat laatste moet je direct ruiken als je er bent, ik ben er nog niet geweest. Het meest waarschijnlijk acht ik toch roodwier. Ik raad niet aan het te te proeven, het kan een vervelend goedje zijn", laat hij weten. 

De NOS komt  met een verklaring die aansluit op de lezing van Oosterbaan:  Waarschijnlijk komt dat door de aanwezigheid van micro-algen in het water en de grote droogte op het eiland, waardoor het zoutgehalte in het water heel hoog is."  Eckard Boot, boswachter legt uit wat voor plas het Wagejot is: "het Wagejot wordt alleen gevoed door kwelwater (zout) en hemelwater. Het is jaarrond brak en nu breinzout dus."

Ingestuurde foto's

Job Schepers
Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever
Meer berichten
 

Wat vindt u?

De voorverkoop bij zwembad Molenkoog moet blijven.Reageren!