Afbeelding

Werkstraf na handel in coke en xtc-pillen

Juridisch

Het bezit van en de handel in cocaïne en xtc-pillen is een 25-jarige man uit Den Burg vrijdag komen te staan op een werkstraf van zestig uur en twee maanden voorwaardelijke celstraf. Ook moet hij nog een oude, voorwaardelijk opgelegde taakstraf van veertig uur volbrengen. Zijn 'leverancier' uit Amsterdam kwam weg met een taakstraf van veertig uur en een maand voorwaardelijk.

De straf voor de man uit Den Burg was beduidend lager dan de eis. De officier van justitie vond de Texelaar zo'n onverbeterlijke recidivist, dat hij de politierechter vroeg hem vier maanden onvoorwaardelijke celstraf op te leggen.

De man uit Den Burg stond niet voor de eerste keer voor de rechter. Hij bouwde in een wat verder verleden al een indrukwekkend strafblad op en werd vorig jaar zomer door de rechter in Haarlem veroordeeld in een softdrugskwestie. Begin deze maand kreeg hij van de rechtbank in Alkmaar een werkstraf van 120 uur en twee maanden voorwaardelijke celstraf nadat hij afgelopen zomer met twee kompanen een eruptie van geweld had veroorzaakt in De Koog.

De drugszaak waarin hij vrijdag werd veroordeeld, liep toen al. In april werd hij betrapt toen hij in café Babbels in De Koog een wikkeltje cocaïne aan een andere bezoeker verkocht. Bij hem thuis trof de ingeschakelde politie vervolgens nog eens acht gram cocaïne en 24 xtc-pillen aan. Meegenomen door zijn vriend uit Amsterdam, die een weekendje over was, zo concludeerde de politie nadat er op de smartphones van beide mannen chats waren gevonden waaruit bleek hoe de drugs hun weg naar het eiland hadden gevonden.

Voor de politierechter probeerden de twee nog weg te komen met smoesjes. Zo zei de Texelaar dat hij in de kroeg wel wat had weggegeven, maar niets had verkocht. En de Amsterdammer zei: "Ik ben gelukkig helemaal van die troep af. En ik was nooit verslaafd. Maar als ik gebruikte, dan nam ik veel, dan ging ik maar door."

De politierechter geloofde daar maar weinig van, maar met advocaat Jan Jorna – die de eis van het Openbaar Ministerie "over the top" had genoemd – was hij van mening dat een onvoorwaardelijke celstraf voor de Texelaar te zwaar was. Grootschalige handel vond hij niet bewezen. Daarnaast had het OM de zaak afgelopen maand best samen met de geweldskwestie aan de rechter kunnen voorleggen en noemde hij het positief dat de Texelaar vrijwillig hulp voor zijn drugsprobleem heeft gezocht bij de Brijder Stichting. "Ik hoop dat het u lukt orde op zaken te stellen", sprak hij.

Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 12 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45