Afbeelding
Foto: Harry Weijers

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Campingleed

Ingezonden Wat ik zeggen wou

Harry Weijers sprak gisteren tijdens de commissievergadering in namens 22 chaleteigenaren van ‘De Driehoek’ De brief werd eveneens aangeboden als ingezonden brief aan de Texelse Courant.

Campingleed

Beste Raads- en commissieleden van de gemeente Texel,

Ik sta hier namens 22 chaleteigenaren van het nieuwe deel van camping De Driehoek. Wij hebben u een noodkreet gestuurd in een brief op 19 augustus. We stellen het zeer op prijs dat u onze brief heeft geagendeerd in de raadscommissie en dat u ons ook de gelegenheid biedt om deze vanavond nader toe te lichten.

Wat is er aan de hand?

Europarcs komt een dezer dagen bij u langs of heeft dat inmiddels al gedaan. Zij vragen toestemming voor herstructurering van het nieuwe deel van camping de Driehoek, ook wel ‘Limietwegdeel’ genoemd. Overigens, Europarcs spreekt in hun brief aan ons niet van ‘herstructurering’ , maar van ‘opwaarderen”. 

Europarcs heeft kennelijk in eerder stadium al goedkeuring gekregen voor herstructurering van het oude deel. Daar zijn immers inmiddels 37 nieuwe lodges, iets kleiner en minder luxueus dan onze eigen Keijbouwchalets, in twee dagen verkocht voor €350.000 per stuk. Ze worden in november 2020 geplaatst. Uiteraard niet voor Texelliefhebbers die als droom een eigen vakantiehuisje op Texel hebben. Ze zijn voornamelijk opgekocht door investeerders met als doel er verhuurrendement uit te halen.

Europarcs heeft ons gemeld dat zij drie mogelijkheden zien voor het Limietweggedeelte, afhankelijk van de reikwijdte van de toestemming van de gemeente: Men wil er het liefst rietgedekte villa’s op zetten; Als dat volgens het bestemmingsplan niet mag, dan willen zij lodges realiseren vergelijkbaar zoals op het oude deel; En als ook dat niet mag, blijft de optie van behoud van onze huidige chalets nog open.

Europarcs heeft ervaring met het opkopen van parken en weet (juridisch) goed hoe de hazen lopen in zo’n traject. Ze kennen de wet- en regelgeving door en door, zien voldoende mogelijkheden om snel, zonder echt in te gaan op de bestaande situatie en context, het gekochte park te reorganiseren. In de media is hiervoor al geregeld de afgelopen jaren aandacht geweest. Ze voeren een gesprek met huidige bewoners omdat dat nu eenmaal moet en delen ons zonder enige empathie mee dat we uiterlijk 1 januari 2022 weg moeten. Ze voeren enkele gesprekken met de gemeente en weten de juridische wegen goed te bewandelen. Hun manier van communiceren en niet reageren leidt tot gevoelens van onzekerheid, onmacht en tot heftige emoties bij de chaleteigenaren van de Limietweg. 

In de Recronregels is bepaald dat de jaarlijks doorlopende pacht opgezegd mag worden, onder de voorwaarde dat men een door de gemeente goedgekeurd herstructureringsplan kan overleggen.

We kunnen ons voorstellen dat de intentie van ‘herstructurering’ in de door Recron en ANWB geformuleerde regels is bedacht om afgeschreven, verouderde en verpauperde recreatieobjecten te kunnen vervangen door eigentijdse aantrekkelijke nieuwbouw. Dat levert natuurlijk vaak ook mooie toekomstbestendige resultaten op voor het betreffende park en voor de uitstraling op de omgeving. Op deze wijze worden afgeschreven en verpauperde parken met fris ondernemerschap weer bij de tijd gebracht.

Echter…

Ons parkdeel aan de Limietweg is noch verpauperd noch afgeschreven. Integendeel, het is vanaf 2008 stap voor stap opgebouwd en in 2019 net voltooid met plaatsing van de laatste chalets op de lege kavels. Het park is een lust voor het oog, mede door de toewijding en passie waarmee ieder de eigen tuin en directe omgeving prachtig heeft ontwikkeld en bijgehouden. Je zou kunnen zeggen: Het parkje aan de Limietweg is echt af! Texels genieten in al haar facetten! Daarnaast past dit parkje heel mooi in het beeld van de omgeving tegen de oude Ruigendijk aan. Het is zeer de vraag of bij nieuwbouw het aanzien en de integratie met dit historisch oude deel van Texel in stand blijft. In de parkvoorwaarden is in 2008 beschreven dat de chalets de kwaliteit hebben om 30 jaar te kunnen blijven staan, en dat het huurcontract in principe jaarlijks automatisch wordt verlengd.

Totdat de firma Zoetelief in november 2019 de gehele camping opkocht, de parkvoorwaarden met een afschrijvingsperiode van 30 jaar eenzijdig wijzigde in 15 jaar en onze prachtige plekken op Texel benoemde als ‘afgeschreven rotzooi’. We hebben ons daartegen verzet door die voorwaarden niet te ondertekenen. Een dergelijke wijziging dient bovendien volgens de regels een half jaar van te voren kenbaar gemaakt te worden en niet ‘even tussen Kerst en Nieuwjaar.’ Zoetelief verkocht de camping binnen een paar maanden daarna met forse winst weer door aan Europarcs. Dat was de éérste ervaring met een ‘ondernemer’ die het uitsluitend de doen was om het realiseren van speculatieve winst op de korte termijn, zonder enig gevoel voor de duurzaamheid van dit park en voor de belangen van haar bewoners.

Europarcs lijkt dezelfde koers te gaan varen. Ook zij decimeren ons bij elkaar gespaarde bezit en beroepen zich op de Recronregels. Ze bieden vrijwel niets voor onze chalets, althans tot nu toe, en hebben er geen enkele moeite mee dat wij, in één pennenstreek €80.000 of meer aan waarde zien verdampen. Met alle spanningen en ernstig verstoorde nachtrust van dien. 

Dit is toch niet wat Texel wil en moet toestaan. Steeds meer grote investeerders nemen bezit van het eiland, de eigenheid van Texel verdwijnt en de elite neemt het over. Het grote geld neemt bezit van het eiland en de Range Rovers, Maserati’s, etc. razen over de wegen… We pleiten voor meer balans en diversiteit in het vakantie aanbod. We zien helaas inmiddels dat het grote geld het al heeft gewonnen op de Robbenjager, op Loodsmansduinen en op Om de Noord. Deze laatste met dure, exclusieve stenen villa’s, -á €4500 huur per week-, op de plek waar voorheen fietsende Texel- en natuurliefhebbers met hun tentje neerstreken. Is de Driehoek gewoon de volgende in de rij? En daarna Woutershok en mogelijk nog diverse anderen? 

Is wat hier dreigt te gebeuren nou echt de bedoeling geweest van de Recronregels? Meer specifiek: wat is de inténtie geweest van het bieden van ruimte voor herstructurering? En is wat hier dreigt te gebeuren nu passend in hoe Texel recreatie eiland wil zijn? Moeten wij en u ons maar neerleggen bij ‘wat kennelijk mag’ of kan het ook anders? Of beter gezegd, móet het niet anders?

Naast onze vragen aan u, laten wij momenteel ook juridisch onderzoeken of herstructurering ook van toepassing zou mogen zijn op parken die pas gebouwd en van goede kwaliteit zijn.

We beseffen natuurlijk heel goed dat de gemeente juridisch zorgvuldig moet handelen. Dat is onlosmakelijk verbonden met de opdracht die de gemeente heeft als openbaar bestuur en bevoegd gezag. Maar naast juridische zuiverheid doen wij ook een appèl op uw rúimere verantwoordelijkheid in het zorgvuldig besturen van ons eiland. Daarbij gaat het naar onze mening om een afweging van de belangen van ALLE betrokken partijen en de proportionaliteit ervan. Anders gezegd, recht-matig is nog niet hetzelfde als recht-vaardig…

We respecteren de ruimte en de vrijheid die er in Nederland is en wordt geboden voor gezond ondernemerschap. Maar ongebreidelde vrijheid zonder verantwoordelijkheid schaadt de positie en belangen van individuele burgers die minder machtig zijn en minder diepe zakken hebben. Wij vragen u alles wat in uw bestuurlijk vermogen ligt te doen om deze ontwikkeling te stoppen! We vragen u om onze casus ook te beschouwen als een kans! Een kans op een fundamentele ommekeer in denken en doen. Trek alstublieft nú een streep in het zand en stop deze ongewenste ontwikkeling van ons prachtige eiland!

Samenvattend vragen wij u:

1.         Blokkeer de voorgenomen herstructurering van de Limietzijde door Europarcs. Onderzoek ook de bestaande omgevingseisen naast de Ruigendijk; niet alles kun je zomaar wijzigen in een historisch landschapgebied.

2.         Als dat onverhoopt om juridische redenen uiteindelijk niet kan: geef dan alleen toestemming voor herstructurering, onder de voorwaarde van een termijn die recht doet aan de levensduur van ons parkdeel. En het door ons gekochte recreatieplezier voor die periode: dat is voor een aantal nog 18 jaar en voor sommigen nog 28 jaar. Kortom herstructurering is dan pas op zijn vroegst mogelijk vanaf 2038!

3.         Als dat onverhoopt ook niet blijkt te kunnen, dan vragen wij u of u vanuit uw positie als lokaal bestuur een mediërende rol wilt vervullen en Europarcs wilt aansporen om ons marktconform te compenseren;

4.         Als ook dat niet mogelijk is vragen wij u of u ons een alternatieve plek voor onze chalets op het eiland kunt bieden. Wij zijn allen zeer gehecht aan Texel!

Tenslotte

Het kan toch niet zo zijn dat een recreatiepark dat net in 2019 is afgebouwd, nu al in aanmerking komt voor herstructurering? Als dat wordt toegestaan dan worden huidige bewoners in feite vogelvrij verklaard. Grijp het project De Driehoek alstublieft aan om dit soort ontwikkeling te stoppen. Dit is naar ons idee geen duurzaam ondernemerschap, maar uitsluitend gedreven door winstmaximalisatie en persoonlijke verrijking op de korte termijn. Dat is hier binnen een half jaar door drie verschillende ondernemers gebeurd. Onze belangen worden zwaar geschaad en het is bovendien helemaal niet goed voor Texel! We rekenen op de bestuurlijke wijsheid en moed van de Gemeenteraad en het College van B&W.


Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 4 uur geleden 9
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 6 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen gisteren
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30