Bewegingsoefeningen in Oudeschild.
Bewegingsoefeningen in Oudeschild. Foto: Foto Gizi/Gerrit Verhoeven

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

'Bewegen, koffie drinken en in contact zijn met andere Texelaars'

Gezondheid

In beweging zijn en na afloop gezellig even met elkaar aan de koffie. Twee belangrijke ingrediënten van de wekelijkse bewegingsactiviteiten van Texels Welzijn.

Dan gaat het om bewegen en sporten voor mensen die in het verleden niet veel aan sport hebben gedaan, al wat meer op leeftijd geraken, fysiek een stap terug moeten doen of op andere manieren beweging nodig hebben om de conditie voldoende op peil te houden.

Het 'labeltje' is volgens Betsie Verhoeven, die de bewegingsactiviteiten verzorgt, niet van belang. Het gaat om het bewegen en daaruit voortvloeiend de contacten met elkaar. "Netwerken zijn zo belangrijk. Het gaat niet alleen om dat ene uurtje, maar ook om wat er verder gebeurt. Het is mooi om te zien als mensen buiten de lessen om ook andere activiteiten met elkaar gaan ontplooien."

Het bewegen van Texels Welzijn bestaat uit Seniorenfit, Sociaal Vitaal, Werelddansen, Bewegend Ontspannen, Natuurwandelen en het GALM-project dat al sinds 2004 bestaat. "Diverse mensen die daar in het begin aan meededen, doen nog steeds mee." De activiteiten worden in zowel Den Burg als in de buitendorpen verzorgd. Op het moment is er alleen in Oosterend wel GALM, maar geen Sociaal Vitaal. Daar wordt aan gewerkt.

De niveaus zijn wisselend. Bij GALM komen diverse sporten voorbij, Sociaal Vitaal is meer voor de oudere Texelaar om te bewegen en er zijn ook bijeenkomsten waarbij de deelnemers tijdens het bewegen van het lichaam op een stoel kunnen blijven zitten. Voor het wandelen in de natuur heeft Texels Welzijn op het moment 15 opgeleide vrijwilligers die wekelijks wandelingen verzorgen in De Koog, Oosterend, Den Hoorn en Den Burg. Fysiotherapeuten kijken geregeld mee bij een aantal activiteiten.

Betsie zlet er tijdens de bewegingsactiviteiten onder meer op dat mensen in alle enthousiasme niet te ver gaan en hun lichaam onbedoeld teveel belasten. "Liever een tandje minder dan dat iemand zes weken lang is uitgeschakeld door een blessure."

Ander belangrijk ding tijdens de lessen is dat er voor iedereen de ruimte is om even pauze te nemen en bijvoorbeeld op een bank te gaan zitten als dat nodig is. "Dat betekent dus dat daar geen opmerkingen over worden gemaakt", aldus Betsie.

De veronderstelling dat een 'tandje langzamer' betekent dat het met de inspanningen wel meevalt, gaat subiet van tafel. Integendeel. Als voorbeeld noemt Betsie mensen die tijdens de bewegingsactiviteiten tijdelijk op het bewegen op een stoel waren aangewezen. "Die vertelden later stuk voor stuk dat dat uur op de stoel echt werken was. En dat is het ook. Het lijkt makkelijk, maar je doet intussen zoveel in dat ene uur. Waar het om gaat is dat je aan je conditie blijft werken om je lichaam fit te houden. En uiteraard voor een kopje koffie of thee met elkaar na afloop." Meer over de bewegingsactiviteiten op www.texelswelzijn.nl.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 8 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3