Logo texelsecourant.nl
Het wekelijkse paardrijden op woensdagmiddag.
Het wekelijkse paardrijden op woensdagmiddag. (Foto: Jeroen van Hattum)
Gezond & Fit

"Warme rug van het paard is goed voor de ontspanning"

  Gezondheid

Een juiste beweging met de teugels en het paard voelt precies aan wat hij bedoelt. Hans Galjaard, bewoner van het Maartenhuis bij De Koog, vertelt het met plezier als hij net een rit met een paard heeft gemaakt.

Samen met een groep andere Texelaars met beperkingen, rijdt hij wekelijks paard via de Stichting Paardrijden door minder-validen. Het is een initiatief dat in 1987 werd opgezet door fysiotherapeut Bernard Wolf van Therapie Wolf in Den Burg en Afra Stoop. Idee van het paardrijden was dat het goed was voor de ontspanning van onder andere mensen met lichamelijke handicaps. "Het is ontspannend voor de benen", vertelt bestuurslid Cor Kossen. "Dat komt onder meer door de warme rug van het paard waar ze een tijdje op zitten."

De ontspannende werking is bij Hans Galjaard te merken. Hij komt na een half uur rijden tevreden van het paard af en neemt ook lekker de tijd om te vertellen over het paardrijden. Hij doet het graag en inderdaad het is ontspannend.

De groep komt elke woensdagmiddag bijeen om te rijden. Er wordt gereden in drie groepen. De eerste twee groepen krijgen volop begeleiding mee, de laatste groep rijdt zelfstandig. De begeleiding bestaat uit het op- en afstappen van het paard en er loopt iemand mee met het paard om alles in de hand te houden. Cor: "Het prettige van manege Kikkert is dat je via het land naar De Dennen kunt gaan. Je hoeft niet de weg over te steken."

Het paarrijden begon in manege Akenburg en daarna zat het jarenlang bij Willem van der Linde in De Cocksdorp. Twee jaar geleden werd het even lastig toen het bij Van der Linde niet meer ging, maar uiteindelijk kon de stichting op 1 maart 2017 doorgaan bij manege Kikkert aan het Oude Dijkje bij De Koog. In de wintermaanden wordt er binnen gereden, in de zomer buiten bij de manege aan de Bosrandweg.

Het is tot nu toe altijd goed gegaan, behalve dat de groep ooit in het Krimbos bij De Cocksdorp werd verrast door het geluid van de bombardementen op de Vliehors. Het ging uiteindelijk allemaal goed, maar er ging daarna toch een verzoek naar Defensie om ook de manege op de hoogte te houden van de tijdstippen waarop er gebombardeerd zou worden. "Dat was toch wel prettig om te weten, zodat je daar rekening mee kon houden."

De groep krijgt dertig paardrijlessen per jaar. Het is bewust niet gratis, maar de kosten worden wel beperkt gehouden tot maximaal 99 euro per kwartaal, zodat het betaalbaar is. De stichting probeert zo nu en dan giften binnen te halen om de kosten te drukken en om de eigen kosten te kunnen betalen. "We hebben net steun van het Texelfonds en Rotaryclub Texel gekregen, dat is wel prettig." De begeleiding is in handen van twaalf vrijwilligers die wekelijks met een paard meelopen. Cor zelf is inmiddels ook al dertig jaar aan de stichting verbonden. "Ik kwam er destijds bij, omdat mijn dochters paard reden en die paarden werden ook aan de stichting uitgeleend. Daarna ben ik er altijd bij gebleven. Het is mooi om dit te kunnen doen." Hans Galjaard laat nog eens weten dat het prettig rijden was. "Het is goed dat we dit kunnen doen."

Job Schepers
Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Visroken, een oude traditie die onder meer tijdens de Strender Visrookwedstrijd in ere wordt gehouden, verdient de status van cultuurhistorisch erfgoed.Reageren!