Logo texelsecourant.nl
Marleen Hohmann en Robert Bakker van FysioBurgwal over dry needling en running therapie.
Marleen Hohmann en Robert Bakker van FysioBurgwal over dry needling en running therapie. (Foto: Gerard Timmerman)
Gezond & Fit

Lichaam "resetten" met running therapie en dry needling

  Gezondheid

Te hoge werkdruk, spanning en stress kunnen tot vervelende klachten leiden. Nek-, hoofd-, rug- en andere soorten pijn. Running therapie en Dry Needling zijn effectieve methoden om het lichaam te "resetten". Fysiotherapeuten Marleen Hohmann en Robert Bakker van FysioBurgwal vertellen er over.

Robert: "Je hebt een bepaalde spanning in je lichaam nodig om je staande te houden. Maar de hedendaagse maatschappij, met hoge werkdruk en veel stress zorgt er voor dat de spanning zich geleidelijk opbouwt en niet meer verdwijnt uit je lichaam. Dat merk je niet, maar na verloop van tijd krijg je pijn in je hoofd, nek, rug of ergens anders, net waar de zwakste schakel zit. Lopen is een goede manier om je lichaam weer in de ruststand te brengen. Op het moment dat je beweegt, bouw je spanning op. Je lichaam vraagt daarom. Maar als je na het sporten stopt, dan weet het lichaam: dit is rust en laat de spanning los. Het gaat er om dat je bepaalde patronen weet te doorbreken, dat je op een goeie manier van je spanning afkomt. Een goede activiteit om je spanning te laten verdwijnen verschilt per persoon. In de eerste plaats moet je het leuk vinden, want dan blijf je het ook doen. Running therapie blijkt voor veel mensen heel geschikt. We beginnen individueel, één-op-één. Wat is het klachtenpatroon. Vervolgens ga ik met je op pad en kijken we wat je op dat moment aan kunt. Het begint bij wandeltempo, dat hou je vol. Dan brengen we het pastempo omhoog, waardoor de ademhaling en hartfrequentie mee stijgen. Uiteindelijk bepaal je zelf het tempo, wat jíj prettig vindt. Want het gaat om jou. Als je klaar bent, dan keer je terug naar gewone ademhaling en normale spierspanning. Eerst doen we het onder begeleiding, met als doel dat je het zelf kunt doen en volhouden, zodat je op een gezonde manier van je spanning afkomt."

Dry Needling

Aanhoudende spierspanning kan ook tot verkleving van spieren leiden. "Daardoor kunnen triggerpoints ontstaan", vertelt Marleen. "Als het lang duurt wordt het erger. Wat je vaak ziet is dat mensen vage uitstralende-, hoofd- of andere pijn krijgen of krachtverlies. Het kan komen door overbelasting, trauma, verkeerde houding, stress, medicijnen of andere factoren waardoor spieren zodanig vast komen te zitten dat het niet meer loslaat. Ik kan dat met mijn handen behandelen, maar kom dan niet bij alle spieren. Met een superdun naaldje prik ik direct in de spierknoop, de triggerpoint. Door die prikkel van buitenaf schrikken de spieren en spannen aan, om daarna te ontspannen. Als je die plek aanpakt, wordt de rest van het lichaam vaak ook rustiger. Dry Needling werkt snel en effectief."

Twee verschillende vormen van therapie door Marleen en Robert om klachten door spanning te verhelpen. Maar ook voor "gewone" fysiotherapie, manuele therapie, medical taping en looptraining kun je bij hen terecht in FysioBurgwal. Marleen: "We kijken beiden wat het best bij een cliënt past." Robert: "Als we met running therapie bepaalde problemen hebben opgelost, maar er zit toch ergens nog wat, dan vraag ik Marleen er bij."

Job Schepers
Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever
Meer berichten
 

Wat vindt u?

De verkoop van plastic flesjes - zoals burgemeester Uitdehaag bepleit - moet verboden worden:Reageren!