Bewegen begint al op jonge leeftijd zoals bij het Mega Fun Gym Festijn in de TXL Sporthal in Den Burg.
Bewegen begint al op jonge leeftijd zoals bij het Mega Fun Gym Festijn in de TXL Sporthal in Den Burg. Foto: Gerrit Verhoeven

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

“Blijf in beweging om zo lang als mogelijk de balans te houden”

Gezondheid Gezond & Fit

Ze kunnen het bij Sportstichting Texel niet vaak genoeg zeggen: blijf in beweging (of kom in beweging) en dan maakt het niet uit welke leeftijd iemand heeft.

Betsie Verhoeven en Robert Bakker, buurtsportcoaches van Sportstichting Texel, zien het vaak genoeg in de praktijk. Regelmatig in beweging zijn, helpt om in beweging te blijven. Het laatste zien ze met name bij Texelaars die al wat ouder worden. Volgens Betsie is het voor hen zo belangrijk om vertrouwd te blijven met de eigen balans en het evenwicht. “We kennen de situaties dat mensen bang worden om te vallen en daardoor minder gaan bewegen. Het vervolg is dat ze liever thuis blijven dan de deur uitgaan. Voor je weet beweegt iemand bijna niet meer. Hierdoor kunnen ze in een sociaal isolement terechtkomen en dat hopen we te voorkomen.”

Volgens Betsie en Robert maakt het niet uit op welke manier mensen bewegen, áls ze maar bewegen. “Dan blijf je met lopen automatisch ook je balans houden en ga je - als het goed is - geen angsten ontwikkelen om te vallen.” Het bewegen kan door regelmatig door een rondje te wandelen of mee te doen aan trainingen die vanuit de sportstichting worden verzorgd waarbij kracht-, spier- en botversterkende oefeningen aan bod komen. Betsie: “Dat is wel zo nuttig en gezellig, omdat je dan in groepsverband in beweging bent en elkaar nog eens spreekt. Dat kan over van alles zijn, maar je kan ook de ruimte pakken om serieuze gesprekken met elkaar te hebben.”

Het pleidooi om te bewegen is er niet alleen voor ouderen, maar ook voor jongeren en kinderen. De laatste groep heeft volgens Robert op jonge leeftijd de meeste kans om zich de zogeheten ‘grondmotorische vaardigheden’ eigen te maken. Dat zijn onder meer kracht, lenigheid, snelheid, uithoudingsvermogen en coördinatie, maar ook vallen, rollen, stoeien, duwen, trekken, schoppen of werpen. Vaardigheden die niet verpakt zitten in één sport, maar wel verspreid over meerdere sporten aan bod komen. Treffend voorbeeld van het aanleren van dergelijke vaardigheden is judo. Kinderen die daar op jonge leeftijd leren hoe ze moeten vallen kunnen daar de rest van hun leven een voordeel van hebben. Een ander voorbeeld is gymmen waarbij kinderen de basisvormen van bewegen kunnen ontwikkelen waar ze eveneens de rest van hun (sport)leven wat aan hebben.

Robert en Betsie zien in de praktijk soms ook het tegenovergestelde: mensen die na de middelbare schooltijd van lieverlee weinig meer aan beweging of enige vorm van sport doen. Ook hier de boodschap: kom in beweging om het lichaam in beweging te laten zijn. Volgens Betsie gaat het er niet om vervolgens prestatiegericht te te werk te gaan, gewoon bewegen is ook goed. “Het liefst op een niveau dat het goed voelt en dat je het gevoel hebt dat het leuk is om wat te doen.” De sportstichting heeft de afgelopen tijd zelf de daad bij het woord gevoegd door in verschillende dorpen beweegroutes te maken. Deelnemers kunnen de routes volgen en onderweg oefeningen doen die op tegels staan aangegeven. 

Recent werd ook de Doortraproute geopend, een fietsroute voor oudere Texelaars met onderweg zo min mogelijk obstakels zodat er letterlijk doorgetrapt kan worden. De achterliggende gedachte is dat veel mensen ouder worden en dat het wel zo prettig is om zo lang als het mogelijk is een fit lichaam te hebben en gevrijwaard te blijven van de angst om te vallen. “Kortom, blijf bewegen en probeer daarbij ook de balans te behouden.”

Afbeelding
Podcast Texel deze Week 16 mei 2024 Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Optredens jeugdorkesten Amsterdam en Texel Cultuur 10 uur geleden
Het Eierlandsche Huis in De Cocksdorp.
Vijfde collectieve zonnedak komt op het Eierlandsche huis Algemeen 13 uur geleden
Op het strand.
Terreinbeheerders in actie voor strandbroeders Algemeen 16 uur geleden 4
De hulpgoederen zijn aangekomen in het Roemeense Pucioasa.
Hulptransport Texel aangekomen in Roemenië Algemeen 15 mei, 16:30
Afbeelding
TESO zoekt nieuw lid Raad van Commissarissen 14 mei, 14:00 1
Afbeelding
Open opstapavond kartbaan Sport 14 mei, 07:50 2
Afbeelding
Tweede Texelse Popkorendag op 2 juni Cultuur 13 mei, 20:40