De Gezondheidsbeurs van 'Hoera, het is vandaag' die in oktober weer wordt gehouden.
De Gezondheidsbeurs van 'Hoera, het is vandaag' die in oktober weer wordt gehouden. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

“Gezond, vitaal, gelukkig en in balans blijven”

Gezondheid Gezond & Fit

Een gezond leven leiden, jezelf gelukkig voelen, mee kunnen doen met de samenleving en jezelf in balans voelen. Een aantal zaken die hoog op de agenda staan bij de coöperatie Kern Gezond Texel die sinds een tijd op het eiland bestaat.

De coöperatie komt voort uit de ‘Coalitie Positieve Gezondheid Texel’ die in 2016 ontstond. De gemeente, zorg- en welzijnsaanbieders en een paar andere organisaties sloegen toen de handen ineen om gezamenlijk te werken aan meer gezondheid voor alle Texelaars. Dat was met een blik op de toekomst: Texel vergrijst snel en de jeugd kan er soms een ongezonde levensstijl op nahouden waardoor het risico ontstaat dat op een gegeven moment een té groot beroep wordt gedaan op de zorgvoorzieningen op het eiland, waardoor die niet meer aan de vraag kunnen voldoen. In dat geval zou er een zorginfarct kunnen ontstaan en dat hoopt Kern Gezond Texel aan alle kanten te voorkomen.

Wanneer mensen zo lang mogelijk gezond en vitaal weten te blijven, is de kans groot dat er minder een beroep wordt gedaan op zorgvoorzieningen zodat de zorg op peil blijft en niet overbelast raakt. Op die manier kan iedereen die het nodig heeft toegang houden tot de zorg en ook de zorg krijgen die hij of zij nodig heeft. De coöperatie Kern Gezond Texel bestaat inmiddels uit meer dan dertig organisaties op Texel. Een overzicht daarvan is te vinden op de website www.kerngezondtexel.nl. De coöperatie wordt geleid door een stuurgroep die bestaat uit voorzitter Katrijn van der Vlerk ( Omring), penningmeester Henri Venema (Texelse Apotheek), secretaris Joost de Veer (Texel Samen Beter), Joost Heerschop (Novalishoeve), Josje van Weerlee (gemeente) en Hennie Huisman (Texels Welzijn). 

De stuurgroep werkt met ondersteuning van programmamanager Michou Kortrink aan het programma Gezond Texel 2030 dat eerder al door de coalitie Positieve Gezondheid werd opgezet. De hoofdlijn van dat programma is dat Texelaars weten hoe ze “zo gezond mogelijk kunnen blijven en gezond kunnen omgaan met uitdagingen in hun leven”. Dat wordt ondersteund door professionals en er wordt onderling samengewerkt. Het geheel leidt inmiddels tot een breed aanbod van bestaande en nieuwe initiatieven om te werken aan de eigen gezondheid. 

Concrete voorbeelden zijn onder meer de activiteiten van de werkgroep Ouderkracht, het recreatievoetbal voor 35-plussers van de Sportstichting om te bewegen, het project Buurtcirkel om elkaar waar nodig als buren een handje te helpen, maar ook koffieochtenden in de dorpen en het hebben van een volkstuintje om eigen voedsel te verbouwen. 

De Gezondheidsweek op de basisscholen plus de bijbehorende Gezondheidsbeurs van ‘Hoera het is vandaag!’ (die in oktober weer worden gehouden) zijn ook onderdeel van de diverse activiteiten om te werken aan de eigen gezondheid. Op de laatste maandagen van de maand komt er de workshop ‘Positieve Gezondheid op Texel’ die gegeven wordt door gecertificeerd trainster Christine Groen. 

Andere concrete actie is komende woensdagavond 7 juni de theatervoorstelling in Cinema Texel in Den Burg over het begrip positieve gezondheid. “Die laat op een interactieve en originele manier zien wat er gebeurt als professionals gaan denken vanuit gezondheid in plaats van ziekte.” Op de website van Kern Gezond Texel komt ook het zogeheten Texel Kompas te staan, dat is een overzicht van de zorgaanbieders op Texel.

Afbeelding
Bouw en installatie Thijssehuis voorlopig gegund Algemeen 3 uur geleden 20
Afbeelding
Word jij onze nieuwe dierverzorger? Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Deelnemers 'Pakje Kunst' in Novalishoeve Cultuur 5 uur geleden 2
Afbeelding
'Happy Single' in Cinema Texel Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Schouw sloten begint op 16 oktober Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Podcast Texel deze Week 21 september 2023 Algemeen 21 sep., 18:00
Afbeelding
Negen verenigingen op pad voor Grote Clubactie Algemeen 21 sep., 14:28 1
Afbeelding
Thijssehuis gaat definitief door Politiek 21 sep., 07:30 58