De Waerden
De Waerden Foto: archief Texelse Courant.

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

De Waerden op zoek naar extra krachten

Gezondheid Gezond & Fit

“Doordat we bij De Waerden met een klein team werken, is er veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en eigen initiatieven”, vertelt Pamela Hemmekam van de organisatie die ondersteuning biedt aan mensen met een verstandelijke beperking.

Op Texel ondersteunt De Waarden dertig bewoners en nogmaals rond de dertig in de dagbesteding. “We hebben de bewoners aan de Molenstraat en nog een deel in de ambulante zorg (mensen die niet in een woonlocatie wonen). Wij helpen deze mensen bij het zelfstandig wonen. Iedere bewoner is anders en heeft andere hulp nodig, de één meer dan de ander. Geen dag is bij ons hetzelfde. De één help je bij het koken - denk dan aan het leren bakken van een ei of het openmaken van een blik soep. Een ander help je bij de boodschappen en weer een ander heeft intensievere zorg nodig.” 

Iedere bewoner heeft een andere ondersteuningsvraag. Je helpt de mensen een volwaardige plek in te nemen in de maatschappij. Zowel bij het begeleid wonen als bij de dagbesteding. Waar mogelijk geef je de mensen handvatten, waardoor ze ook bij externe werkgevers kunnen werken. Je leert ze bijvoorbeeld sociale omgangsvormen in groepen. Hoe ga je met elkaar om? Als gezegd heb je hier als medewerker ruimte voor eigen initiatieven. Een mooi voorbeeld is een medewerker die een bewoner hielp in beweging te komen. Met een klein groepje begonnen ze in de sportschool. Dat groepje wordt steeds groter.”

Vakantiekrachten 

Bij De Waerden zijn ze op zoek naar nieuwe mensen. “Naar flexwerkers, vakantiekrachten, vaste medewerkers en stagiairs met MBO Niveau drie plus. Het mooie is dat we met vaste groepen werken. Bewoners zijn er hier niet voor een dag, maar jaar in, jaar uit. Het is het de bedoeling dat ze gewoon zelfstandig blijven wonen met ondersteuning van De Waerden. Geen dag is hetzelfde, maar doordat je met een vaste groep werkt, is het toch vertrouwd. Ook collega’s bij De Waerden zijn heel loyaal. Nu vertrekken er echter een aantal omdat ze met pensioen gaan. Dat ze hier zo lang werken, zegt toch iets over het werkklimaat.”

Bij ons ondersteunen vakantiekrachten het team in de werkzaamheden en maken ze deel uit van het team. Zij krijgen vaak de leukste dingen te doen met cliënten. Naast dat vakantiekrachten onderdeel zijn van het team krijgen zij ook een telefoon van de organisatie zodat ze hun werk goed kunnen uitvoeren. Veel vakantiekrachten blijven bij De Waerden werken, omdat er bij De Waerden veel ruimte is voor eigen initiatief en ontwikkelingsmogelijkheden. 

Meer over het werk en de missie van De waerden is te vinden op www.dewaerden.nl.

Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 9 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45