Afbeelding
Foto: Verander je Toekomst

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

"Taboe ongewenst gedrag doorbreken"

Gezondheid

"Als directeuren, leidinggevenden roepen, 'bij ons gebeurt niets, mijn deur staat altijd open', dan begin ik mij zorgen te maken. Bij veel bedrijven is er nog veel mis als het gaat om sociaal veilige werkplekken."

Aan het woord Hans van der Park van 'Verander je Toekomst'. Het bedrijf treedt op als adviseur integriteit, vertrouwenspersoon, mediator en conflictmanager bij verschillende bedrijven verspreidt over heel Nederland. Volgens Van der Park speelt het probleem ook zeker op Texel, maar heerst er nog steeds een taboe. Landelijk onderzoek heeft uitgewezen dat één op de zes medewerkers last heeft van ongewenst gedrag, daar is Texel geen uitzondering op. De werkgever is volgens de Arbo-wet verplicht een beleid te voeren dat gericht is op voorkoming en, indien dat niet mogelijk is, beperking van psychosociale arbeidsbelasting. " Werkgevers proberen daar wel aan te voldoen door een interne vertrouwenspersoon aan te stellen, maar vaak is dit iemand van de afdeling P en O die later beslist of een contract wel of niet verlengd wordt".

Het is lastig om daar als medewerker heen te stappen. Hierdoor gaan nog teveel mensen met buikpijn naar hun werk", vervolgt hij. Pesten, roddelen, kwaadspreken, machtsgebruik en (seksuele) intimidatie. Het zijn allemaal vormen van ongewenst gedrag dat nog veel voorkomt op de werkvloer.

"Het is nog steeds de grootste reden voor verzuim op werk. Veel bedrijven hebben niets op papier, terwijl ze verplicht zijn een klachtenregeling te hebben. Met Verander je Toekomst hebben we de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan bij gemeentes, middelgrote bedrijven en zorginstellingen. Het is voor mensen lastig om de stap te zetten, maar uiteindelijk heeft zowel de werkgever als de werknemer baat bij een gezonde en gezellige werkomgeving. Op Texel is het echt een onderwerp dat nog te weinig aandacht krijgt. Ongewenste omgangsvormen beschadigden volwassen en kinderen op scholen en verenigingen, zelfs zo erg, dat men niet verder wil en kan. Soms met dramatische gevolgen. Het dragen van je rugzakje is niet bepaald stimulerend. Je rugzakje is de "last" die je meedraagt in je leven, leg deze af", stelt Van der Park.

De oud-Texelaar wil dit onderwerp graag onder de aandacht brengen op Texel, omdat hij denkt dat het nodig is. "Er zijn grote bedrijven met veel medewerkers op Texel. Daar komt pesten gewoon voor. Mensen zien vaak niet wat dat met iemand doet en vaak weten leidinggevenden niet wat ze er mee aan moeten. Zelfs bespreekbaar maken, blijkt in veel gevallen al erg lastig. Zo zijn veel werkgevers bang voor imagoschade. Het houdt een taboe in stand. Wij geven dan ook presentaties over zakelijke en sociale integriteit. Door het alleen al bespreekbaar te maken, geeft het de medewerker vertrouwen dat de werkgever het belangrijk vindt."

Meer over Verander je Toekomst is te vinden op www.veranderjetoekomst.nl.

Afbeelding
Wordt een bruggenbouwer voor de Texelse jeugd bij Young 4 Ever Vacatures 59 minuten geleden
Afbeelding
“Soms heb ik thuis het gevoel dat ik even op eieren moet lopen" Gezondheid 2 uur geleden 2
Afbeelding
Maartenhuis zoekt Teamleider dagbesteding Algemeen 5 uur geleden 3
Afbeelding
Canarische plant reikt tot grote hoogte in tuin in Den Burg Algemeen 7 uur geleden 7
Afbeelding
Zilver Britt Kikkert op NK Children Algemeen gisteren 3
Afbeelding
Zonnige Duo Worsteling Algemeen 5 jun., 11:00
Afbeelding
Voorinschrijving Bouwdorp begonnen Algemeen 5 jun., 11:00 5
Afbeelding
Clubgebouw Wielersport Texel vernield Algemeen 5 jun., 08:00 5