Logo texelsecourant.nl
Video

Duikers redden unieke vondst van ondergang

  Divers

"Zelden, misschien wel nooit, is er zo'n grote vondst gedaan in een maritieme context" aldus hoogleraar Maarten van Bommel van de Universiteit van Amsterdam. De vondst is gedaan bij een zeventiende eeuws scheepswrak in de Waddenzee en bestaat onder meer uit een zeer exclusieve japon die wonderbaarlijk goed bewaard is gebleven. Deze japon is het pronkstuk in de tijdelijke tentoonstelling Garde Robe die zojuist in museum Kaap Skil geopend is.

De japon, die door zijn rijke bewerking als 'hoog adellijk, mogelijk zelfs koninklijk' wordt bestempeld, maakt deel uit van een uitgebreide garderobe. Er zijn onder meer een mantel, kousen en lijfjes van zijde met grote hoeveelheden goud- en zilverdraad gevonden. Naast textiel zijn er gebruiksvoorwerpen gevonden zoals aardewerk uit Italië, een verguld zilveren bokaal en geurstoffen uit Griekenland of Turkije. Ook zijn er boekomslagen boven water gekomen met in goudopdruk het wapen van de Engelse koninklijke familie Stuart. Deskundigen van het Rijksmuseum, de Universiteit van Amsterdam en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) beschouwen het gevonden textiel als een van de allerbelangrijkste kledingvondsten in Europa.

Houtmonsters laten na dendrochronologisch vertellen het volgende over het wrak: houtmonster van een boom die is gekapt ná 1630 (± 8 jaar), en houtmonster van een boom die is omgehakt in 1638 (± 9 jaar), herkomst is Ardennen en Duitsland. Dit zegt wat over de tijd dat het schip gebouwd is. 


De combinatie met de andere objecten maakt deze vondst één van de belangrijkste en meest aansprekende archeologische vondsten in Nederland ooit. Omdat in een schip alles bij elkaar bewaard blijft, als een tijdscapsule, kan deze vondst enorm veel inzicht geven over het leven en werken aan boord, welke handelsrelaties er in die tijd waren en wat de politieke situatie was. Museum Kaap Skil is enorm trots een selectie van de vondst gedurende een maand, tot en met maandag 16 mei 2016, te kunnen laten zien aan publiek. Daarna gaan de objecten naar Huis van Hilde, het archeologiecentrum van Noord-Holland, van waaruit het onderzoek gaat plaatsvinden. Hierbij worden de UvA, RCE en het Rijksmuseum nauw betrokken. De Provincie Noord- Holland, die eigenaar is geworden van de vondst, zal zorg dragen voor het onderzoek. Uiteindelijk wordt de vondst tentoongesteld in museum Kaap Skil op Texel.
Meer over deze unieke vondst in de krant van morgen.

Job Schepers
Verslaggever op een geliefd bananeneiland| Horecaverslaggever| Texelse Courant| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever
Meer berichten