Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Kaartverkoop tiende Broadway van start

Divers

Van der Laan en Woe, Speelman en Speelman, Dorine Wiersma en Arno van der Heyden; zo maar wat namen die de overvolle artiestenlijst van de tiende editie van Broadway in Den Hoorn sieren. Maar liefst 34 huiskamertheaters zijn met Pinksteren (13,14,15 mei) het toneel van de jubileumeditie.

Cor van Heerwaarden is in zijn nopjes. Hij mocht op het tweejaarlijkse kleinkunstfestival al de nodige talentvolle en bekende artiesten ontvangen, maar de line-up van dit jaar is ongekend. "De bereidwilligheid van de artiesten is altijd enorm, ook dit jaar weer. Diverse artiesten vragen mij of ze hier mogen komen spelen, dat is toch geweldig. Neem nou Van der Laan en Woe, die spelen vrijdag nog in De Oude Luxor in Rotterdam en belden of ze toch mochten komen, ook al kunnen ze alleen op zondag. Natuurlijk kan dat", roept de theaterman pur sang enthousiast.

Breed aanbod

Met ruim zestig verschillende voorstellingen en bijna honderdvijftig artiesten is het speelschema overvol, maar dat is Cor en de vele vrijwilligers wel toevertrouwd. Wat 1998 begon als viering van het 10-jarig jubileum van Klif 12, is uitgegroeid tot een beeldbepalend evenement voor het eiland. Door de opzet krijgt de bezoeker ook altijd theater te zien wat hij nog niet kent. Het is namelijk Cor die de kaarten samenstelt, deze werkwijze is bij de meeste trouwe bezoekers wel bekend. Het is maar goed ook, anders was er veel te veel te kiezen. Naast al genoemde, bij velen bekende namen, zijn er ook weer veel artiesten die bij het grote publiek misschien wat minder bekend zijn. Een aanrader van de redactie is Piepschuim. Zowel qua inhoud, qua muziek als op het gebied van mimiek is de formatie een aanwinst voor ieder festival. Onlangs speelden ze al in Klif 12 en in een nog intiemere sfeer, groeit de interactie met het publiek alleen maar verder. Er zijn nogal wat artiesten en de verscheidenheid is groot. "Voor ieder wat wils dus", stelt Cor, die ieder Broadway-jaar probeert een mix van nieuwe artiesten en vertrouwde gezichten te krijgen. "Daar ligt ook het succes van de formule natuurlijk. We willen beginnende en talentvolle artiesten een podium bieden. Mannen als Jochem Meyer, Jan Rot en Bert Visscher stonden hier in het verleden al." Dit jaar staan aanstormende artiesten als Brokstukken, blondeBIZON en Yvonne van den Eerenbeemt in de Hoornder huiskamers. Laatstgenoemde was in 2014 ook van de partij en speelde een blackout op een dusdanig overtuigende wijze dat diverse mensen in het publiek haar gerust probeerden te stellen.


De tip van de redactie.

Broadway ademt kleinkunst, maar door het typische Broadway-sfeertje leent het evenement zich ook uitstekend voor die groep die het theater normaliter links laat liggen. Broadway lijkt een afspraak met de weergoden te hebben, mooi weer en Broadway kunnen namelijk in één adem genoemd worden. "En zelfs als er een buitje zou zijn, de grote tent staat er weer. Mensen kunnen dus droog zitten tussen de bedrijven door en genieten van een hapje en een drankje. Broadway 2016 wordt weer een stukje professioneler, maar de uitstraling blijft hetzelfde. Dat moet ook, want dat is de kracht van dit festival", stelt Cor.


Speelman en Speelman op Broadway 2014.

Dat Broadway zou uitgroeien tot zo'n bepalend evenement voor het eiland, had de theaterman zelf ook niet durven dromen. "Het idee ontstond tijdens een reis die ik met Bas maakte naar Broadway. Overal zijn theaters en op straat was ook allemaal theaterpubliek. Die sfeer, die wilde ik op Texel ook creëren. Maar aanvankelijk zou het gewoon eenmalig zijn. Het was echter zo'n succes dat iedereen het er over eens wat dat dit een vast evenement moest worden. De artiesten komen ook allemaal graag terug en we betalen niet de hoofdprijs. Ze willen hier gewoon graag zijn. Maar dit alles zou natuurlijk niet mogelijk zijn zonder de Hoornders die hun huiskamers beschikbaar stellen. Het maakt Broadway uniek, kleinschalig en laagdrempelig, maar kwalitatief sterk." Over iets minder dan twee maanden is het zover, de tiende Broadway. Genieten van de acts op straat, de bekende gezichten en verrast worden door artiesten die Cor en zijn team uit de hoge hoed hebben getoverd. Wie een bezoek brengt aan Broadway krijgt de garantie dat hij vermaakt wordt en niet teleurgesteld naar huis vertrekt. Broadway is gezelligheid en kwaliteit gecombineerd.

Kaarten

Net als eerdere edities wordt er hard gewerkt om alle kaarten samen te stellen. Op 20 maart start om 11.00 uur de kaartverkoop in Klif 12. Een dag later start om 18.00 uur de online kaartverkoop.

Afbeelding
Eigenwijs biertje bij Jumbo Texel Algemeen 6 minuten geleden
Afbeelding
Binnenlocatie in nieuwe 'Terug in de tijd' Algemeen 3 uur geleden 6
De versierde optocht door Oosterend, voorafgegaan door de drumband.
Regen deert Koningsdagvierders niet Algemeen 4 uur geleden 4
Afbeelding
Texel 7 zaalvoetbalkampioen Sport 5 uur geleden 8
Aansprekende bewegwijzering in Castricum.
De Lezersfoto - De juiste richting Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Redactie op zoek naar mooiste koningsdagfoto's Oproep 20 uur geleden
Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 23 uur geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht gisteren