Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Adv.

Nu of nooit voor Stichting Glasvezel Texel

Divers

"Het is er op of er onder. Het is van belang dat zoveel mogelijk mensen het retourformulier invullen. Dit is de kans om een volledig glasvezelnetwerk naar alle woningen en bedrijven in het buitengebied te realiseren. Als je het niet voor jezelf doet, doe het dan voor een ander", vertelt Albert Huisman van de Stichting Glasvezel Texel.

Een jaar lang waren ze bezig met gedegen onderzoek dat nu in de eindfase terecht gekomen is. Als geen ander weet de stichting dat het aanleggen van glasvezel kostbaar is. Met name door de lange afstanden zijn de graafkosten hoog. "Het netwerk kan daarom alleen maar aangelegd worden als zoveel mogelijk mensen meedoen", vertelt Huisman. Maar waarom wordt er niet voor andere opties gekozen? Via bijvoorbeeld een 4G-verbinding of een opgewaardeerde telefoonkabel? In de Volkskrant vertelt Frans Schrijver, specialist in de wereld van breedbandinternet, hier het volgende over: "De snelheid van vdsl (opgewaardeerde telefoonkabel) en 4G ligt een stuk lager dan die van glasvezelinternet." Maar er zijn meer tegenargumenten. "Bij 4G blijf je zitten met databundels. Zodra je echt veel gebruik maakt van internet, stijgen de kosten enorm. 4G kan een tijdelijke verbetering geven voor internet maar zeker op lange termijn is het geen alternatief voor een vaste verbinding. Bij vdsl heeft de één er enorm veel baat bij, de ander, die aan de verkeerde kant van de kast zit, wint helemaal niets", stelt Huisman. Daarbij is Glasvezel gewoon de meest toekomstvaste oplossing voor internet, telefonie en televisie. Een glasvezelnetwerk is cruciaal voor de leefbaarheid en economische aantrekkelijkheid van het buitengebied.

In een uitgebreide campagne liet Stichting Glasvezel Texel diverse mensen in het Texelse buitengebied aan het woord. Van opgroeiende jeugd met overkomelijke problemen als niet kunnen gamen, tot aan hotels waar gasten wegblijven zodra er geen goede Wifi-verbinding is. Stabiel en snel internet wordt met de dag belangrijker en steeds breder in gezet. "We mailen vierhonderd procent meer dan in 2008. Door alle (online) mogelijkheden die ons leven leuker en makkelijker maken, groeit het dataverkeer snel", meldt Glasvezel Texel op haar website.

Zo speelt internet al een rol bij het langer thuis kunnen blijven wonen in een tijd dat er steeds minder geld is voor de zorg (domotica-toepassingen). Ook bij werken voor thuiswerkers is snel internet essentieel . Maar is men bereid extra te betalen voor een snel internet? Die vraag stelt Glasvezel Texel nou aan de Texelaar.

Onlangs kreeg iedereen de folder van Glasvezel Texel in de bus. Hierin staan de argumenten nog eens beschreven. Tevens vindt men hierin het antwoordformulier dat onder meer kan worden ingeleverd op het gemeentehuis en bij de Texelse Courant aan de Vismarkt in Den Burg. Uiteraard is het formulier ook te vinden op de website van de stichting.

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 8 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 13 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1