Maria Tesselschade in de Muiderkring
Maria Tesselschade in de Muiderkring

Dit artikel is geschreven door
Kaap Skil Museum

Een duik in het maritieme verleden van Texel

Archeologische topvondst afkomstig van Maria Tesselschade

Divers

Op de plek waar Maria Tesselschade gewoond heeft in Alkmaar, vonden archeologen onlangs glas, schoenen en speelgoed uit haar tijd.

Maria Tesselschade werd in 1594 geboren als dochter van graanhandelaar en dichter Roemer Visscher. Hij noemde zijn dochter Tesselschade omdat hij grote averij had geleden bij een beruchte storm op kerstavond 1593 op de Reede van Texel.

Persoonlijke spullen

In een beerput op de plek waar Maria Tesselschade in Alkmaar woonde met haar man Allert Jansz Crombalch en hun drie dochters, werden vondsten van persoonlijke aard uit die tijd gedaan. Naast verfijnde dames- en kinderschoenen vonden de archeologen onderdelen van speelgoed, zoals een houten bal en een miniatuurservies. Er kwam ook een fragment tevoorschijn van een tekst in Latijn. Deze wordt nog nader onderzocht.

Gegraveerde roemers

Er werden fragmenten gegraveerd glas gevonden die vermoedelijk door Maria Tesselschade zijn gegraveerd. Het Rijksmuseum is in het bezit van twee door haar gegraveerde roemers (grote wijnglazen), één met op de kelk de spreuk 'A Demain Les Affaires.' (morgen komt er weer een dag) en op de ander de spreuk Sic Soleo Amicos (Zo kan men zijn vrienden vertrouwen). De exemplaren die in de beerput zijn gevonden hebben grote gelijkenis met die van het Rijksmuseum. Omdat Maria Tesselschade aan de Langestraat heeft gewoond en glazen graveerde, kunnen de onderzoekers met grote waarschijnlijkheid concluderen dat de in de beerput aangetroffen exemplaren van haar hand zijn.

Over Tesselschade

Maria Tesselschade was dichteres en graveerster. Ze maakte deel uit van de literaire kring rond P.C. Hooft in het Muiderslot, deze kring is in de negentiende eeuw de Muiderkring gaan heten. Over haar bijzondere leven was in Kaap Skil in 2013 een tentoonstelling te zien. In de vaste tentoonstelling van het museum in Oudeschild, is een van de 'wunderkammers' in de maquettezaal geheel gewijd aan haar vader, Roemer Visscher, en de beruchte storm die haar de bijzondere naam Tesselschade opleverde. 

(Bron: www.archeologieonline.nl)

Afbeelding
Van der Vis wil stoppen; pand tabakwinkel te huur Algemeen 1 uur geleden 3
Afbeelding
Onderhoud reservaat Zandkuil Algemeen 17 uur geleden 3
Afbeelding
Dansvoorstelling Artex in Evenementenhal Algemeen gisteren
Afbeelding
Techniek in een mooi kader Algemeen 28 mrt., 09:17
Afbeelding
'Het Atelier - Portret van Hella' Cultuur 28 mrt., 08:02 1
Afbeelding
Pupillentoernooi reclame voor het jeugdvoetbal Algemeen 27 mrt., 14:50 2
Afbeelding
Online lezing over het paasverhaal in de kunst Algemeen 27 mrt., 14:05
Afbeelding
ZDH houdt schade beperkt tegen VZV Algemeen 27 mrt., 11:25