Logo texelsecourant.nl
Foto: Gerard Timmerman

Lezing over Tessels dialect

  Cultuur

In de Doopsgezinde kerk in Den Burg houdt de Historische Vereniging vrijdag 2 november om 20:00 uur uur een lezing over het Tesselse dialect. De entree is gratis, met in de pauze een kopje koffie of thee.

De lezing wordt verzorgd door Marcel Plaatsman die onderzoek doet naar het dialect. Plaatsman gaat in op wat namen kunnen vertellen over het Tessels. Hij zal dit deels op sien Tessels doen.

In het stukje hieronder staat zijn informatie over het onderwerp; 'Tesselse name':

"Mènse hèwwe name, durrepe ok. En ouwe boereplase, en 't lond weer of die op stane... Tesselse name benne dot, en foor wie onderzoek na 't Tessels doet, geve die name puur wot informasie, nag meer os je denke zou. Marcel Plaatsman doet sok onderzoek en hee sel uutlègge wot Tesselse name allegaar vertelle kenne."

Het gaat dan dus zowel om veld- en boerderijnamen als om familienamen. "Ik dacht in het eerste deel die veld- en boerderijnamen te doen, met als intro nog even een rondje dorpsnamen. In het tweede deel kan ik dan familienamen doen. Ik zal een avontuurlijke verklaring van de naam Plaatsman geven. De herkomst van die namen geeft ook weer info over waar de Texelaars vandaan kwamen", stelt hij.

Job Schepers
Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Om mensen met een economische en/of maatschappelijke binding aan Texel voorrang te geven op de woningmarkt wil het college een koopprijsgrens instellen van €450.000,- (en een huurprijs van €720,42). Alleen boven die prijs mogen niet-Texelaars kopen/huren.Reageren!