Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Opening Expositie Drijfhout-kunst in Juttersmuseum Flora

Cultuur

Wethouder Hennie Huisman heeft zaterdag de tijdelijke expositie Drijfhoutkunst in Schipbreuk-en Juttersmuseum Flora geopend.

De opening van de expositie, die in het kader van cultuurmaand Lange juni in het juttersmuseum te zien is, was een speciaal moment voor André Eelman en Judith Vlaming-van der Zee, omdat het hun eerste tijdelijke expositie is sinds ze juttersmuseum Flora bijna twee jaar geleden overgenomen hebben van Jan Uitgeest. "Een tijdelijke expositie waarvan er nog vele zullen volgen", vertelde André Eelman bij de opening, "want we hebben nog plannen genoeg."

Ongeveer een half jaar geleden werden ze benaderd door Marcel Dijker met de vraag of het niet leuk zou zijn om zijn beelden in het museum te exposeren, aangezien het drijfhoutkunst heel mooi aansluit bij het juttersmuseum. Marcel Dijker die een oud-Texelaar is,  woont nu in Warmond waar hij ook zijn atelier heeft. Hij exposeert door het hele land, en een expositie op Texel kon dan ook niet ontbreken.

Dijker: "ik ben opgegroeid op Oost en in mijn jeugd al gefascineerd door objecten te maken van drijfhout. Deze materialen hebben van zichzelf een unieke vorm en prachtige kleur en uitstraling. Door deze materialen te koppelen ontstaan bijzondere kunstwerken, vaak in de vorm van dierlijke sculpturen." De kunstwerken vinden een weg over de hele wereld. Een bekend ontwerper gebruikt ze voor de inrichting van zijn Beachvilla's op Bonaire, maar ook particuliere kunstverzamelaars richten er hun huizen mee in, onder meer op Ibiza en New York. Samen met de twee dochters van Marcel Dijker knoopte wethouder Hennie Huisman  een groot touw los en daarmee was de expositie geopend. De wethouder vertelde daarbij dat ze het speciaal vond dat de drijfhoutkunst nu hier te zien is. 

In twee ruimtes in het museum worden de werken mooi geëxposeerd. De expositie Drijfhoutkunst is de hele maand juni te zien in Juttersmuseum Flora aan de Pontweg, dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Lange Juni


Op zondag mocht de wethouder weer opdraven, ditmaal in Den Hoorn voor de officiële start van Lange Juni. Het weer zat mee en de opkomst was groot. De aftrap van Lange Juni startte met een optreden van jazzcollectief Daan en toespraken van de wethouder en Paulien Valk van de organisatie. Op de website van Lange Juni is het brede scala aan activiteiten te vinden, waaronder Jazz on the Waves, kunstroute Klifhanger. De markt van de Smaakbelevenis en Dichter bij zee. 


Klifhanger. 

Afbeelding
Tour de Lasalle start met Texelse omloop Sport 2 uur geleden
Afbeelding
Podcast Texelse Courant 1 juni 2023 Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Gezellige zondagmiddag met muziek op het terras van Prins Hendrik Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
DEMTex zoekt een coördinator Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
“Twee keer keer in de week avond vrij" Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
JO17-1 van Texel'94 kampioen Sport 23 uur geleden 13
Afbeelding
Gemeentewinkel zoekt medewerkers Algemeen gisteren 3
Afbeelding
Burgemeester Uitdehaag neemt afscheid Algemeen 1 jun., 08:00